Edirne'de kuraklık ayçiçeği tarlalarını vurdu

Edirne'de kuraklık ayçiçeği tarlalarını vurdu

Edirne'de kuraklık nedeniyle ayçiçekleri kurudu. Ziraat Odası Başkanı, biçilemeyen tarlalar için dekar başına destek talep ediyor.

Edirne'de aşırı sıcaklar ve yağışsız yaz ayı, ayçiçeklerinin kurumasına yol açtı. Ziraat Odası Başkanı, biçilemeyen tarlalar için geçen yıl verilen desteğin bu yıl dekar başına sağlanmasını talep ediyor.

Kışın yetersiz yağış ve yazın kuraklık nedeniyle Edirne'deki ayçiçeği tarlalarında toprak çatladı. Üreticiler, ürünlerin yeterince gelişmemesi nedeniyle Ağustos'taki hasat dönemine endişeli yaklaşıyor.

'HİÇ HASAT EDEMEYECEĞİMİZ TARLALAR VAR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ekili tarlalarda ürünlerin strese girdiğini belirterek, "Kış yağışlarımız kuvvetli olmadığı için bu ilkbahar ile yaz dönemlerindeki aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle taban suyu yeterli olmadığından ürünler strese girdi. Ürün gelişimi açısından, tam kafa yapma döneminde aşırı sıcakların olması ürünü çok etkiledi. Hatta birçok tarlada kafa yapısı çok ufak oldu ya da tam çiçek açmak üzereyken kavruldu, hiç şu an biçilemeyecek araziler var. Bu bütün alanda değil ama kuraklıktan etkilenen belli alanlarda var. Bazı köylerimizde maalesef ki, bu yıl hasat edemeyeceğimiz çiçekler var. Hasat edeceğimiz çiçeklerde de bu geçtiğimiz yıllara göre, verim kaybı ciddi anlamda düşecektir" dedi.

'DEKAR BAŞINA DESTEK BEKLİYORUZ

'Ayçiçeklerinin birçok tarlada kavrulmaya başladığını söyleyen Arabacı, "Biz bakanlığımızdan bu konuyla ilgili ciddi bir destek bekliyoruz. Yani geçtiğimiz yıl sizler de biliyorsunuz kuraklık sebebiyle Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerine ton başına 1000 TL olan desteği 1500 TL'ye çıkarmıştı bakanlığımız. Evet, bu bizi sevindirdi ama bu yıl Kırkpınar'da Cumhurbaşkanı Yardımcımız gelmişti, kendisine de bu konuyu bizzat ilettim. Geçtiğimiz yıl verilen ton başına 1500 TL destek değil de, verim düşeceği için dekar başına kuraklık desteği bekliyoruz bakanlığımızdan. İnşallah bakanlığımız bu konuyla ilgili bir çalışma yapar, üreticilerimizi desteklerse bir nebze rahat nefes alırlar. Yani şu anki tabloda baktığımızda gerçekten verim ciddi anlamda düşük olacak bölgemizde ve hiç biçmeyen arazilerimizde olacak" diye konuştu.