Erdoğan ile Esad'ın ne zaman görüşeceği belli oldu

Erdoğan ile Esad'ın ne zaman görüşeceği belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Moskova’da beklenmedik bir ziyaret gerçekleştiren Esad’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme tarihi hakkında önemli bir kulis bilgisi ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye iç savaşının başladığı dönemde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı “kardeşim Esad” olarak anarken, savaşın ilerleyen yıllarında Esad’ı “katil Esad” olarak tanımlamış ve Esad’a karşı muhalif olan grupları, özellikle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi radikal grupları desteklemişti.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek “Suriye ile arka kapı diplomasisi yürütüyoruz. Bu yaz içinde Esad ile görüşmeyi planlıyorum” demişti.

Erdoğan ise, bu açıklamalara yanıt olarak, “Katil Esad” ifadesini kullanmaktan geri adım atarak, “Suriye ile ilişkilerimizi geçmişte olduğu gibi geliştirmekte hiçbir engel bulunmuyor. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir hedefimiz yok. Suriye halkı bizim kardeş halkımızdır ve geçmişte ailevi görüşmeler de dahil olmak üzere Esad ile temaslarımız oldu. Yarın ‘olmaz’ demek mümkün değil, ilişkilerimiz yine gelişebilir ve Suriye’nin iç işlerine müdahale etme niyetimiz kesinlikle yok” şeklinde konuştu.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Putin ve Esad’ın görüşmesinin ardından dikkat çeken bazı gelişmeler yaşandı. Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecini yürüten iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının son bir ay içinde üç kritik görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Bu çerçevede, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Naryshkin’in Ankara’yı özel bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi. Naryshkin’in, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Esad ve Erdoğan’ın görüşme tarihleri ve yerleri hakkında istişarelerde bulunduğu ve bu önemli zirveye son şeklini verdikleri ifade edildi.

TARİH VE GÖRÜŞME YERİ BELLİ OLDU

Başkent kaynaklarına göre, Erdoğan ve Putin arasındaki uzun süredir ertelenen görüşme ile Erdoğan ve Esad’ın buluşmasının her an gerçekleşebileceği belirtildi. Ayrıca, Rusya lideri Putin’in bu temasa dâhil olabileceği ifade ediliyor. Görüşme yeri olarak ilk başta Irak seçeneği gündeme gelirken, şu anda Türkiye-Suriye sınırında yer alan Kesep Kapısı’nın tercih edilebileceği belirtiliyor. Sürecin hızla ilerlediği ve iki liderin en geç Ağustos ayında bir araya gelerek ortak fotoğraf verecekleri öngörülüyor.