Gençlerde evlilik korkusu hızla yayılıyor

Gençlerde evlilik korkusu hızla yayılıyor

Evlilik ve bağlanma korkusu olan gametofobi, sadece basit bir korku olarak görünse de sonuçları oldukça yıkıcı.

Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, bu durumu vurgularken, "Basit fobiler belirli bir odak noktasına sahip olabilir ancak gametofobisi olan bireylerde kalıcı ilişkiler kurmada zorluk yaşanabilir ve bu da fobik kişilerin yaşamını olumsuz etkileyebilir" dedi.

Genel olarak, fobiler günlük yaşamı olumsuz etkiler. Psikologlar, literatüre girmiş 400 farklı fobi türü olduğunu belirtiyorlar. Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, son zamanlarda gametofobinin, yani evlilik korkusunun hızla yayıldığına dikkat çekiyor.

“GAMETOFOBİ GENELLİKLE KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”

Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemesi olarak tanımlanırken, 6 aydan uzun süren bu durumlar fobi olarak kabul edilir. Özellikle gametofobinin yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Psikolog Rabia Bağcı, “Gametofobi olanlar ilişkideyken aşırı kaygı yaşayabilir ve ilişkinin sonlanmasından endişe duyabilirler. Ani bir şekilde ilişkiyi sonlandırma veya insanlardan uzaklaşma eğilimleri gösterebilirler” şeklinde konuşuyor.

Evlilik korkusu ve bağlanmanın genel nedeninin geçmiş travmalardan kaynaklandığı düşünülüyor ve aslında bu, bireyin kendisini koruma altına alması olarak da yorumlanabilir. Psikolog Rabia Bağcı, gametofobinin birçok sebebi olabileceğini belirtiyor. Genellikle kadınlarda, erkeklere kıyasla daha fazla gametofobi görüldüğünü ifade ediyor ve şöyle devam ediyor:

“Fobik bireyler, iletişimi zayıf olan ebeveynlerle geçmiş çocukluk deneyimlerine sahipse, ilişkilerde kaçınma veya korku gibi davranışlar sergileyebilirler. Ayrıca, ebeveynlerin mutlu bir evlilik sürdürüyor olması, gametofobi yaşayan bireylerde kendi mutluluklarını sorgulamalarına neden olabilir. Ayrıca, aile baskısı da gençler arasında evlilik korkusunu tetikleyebilir.”

Evlilik korkusu yaşayan bireylerde farklı fobi türlerinin de görüldüğünü belirten Psikolog Bağcı, bunları; Filofobi (aşk korkusu), Genofobi (cinsel ilişki/karşı cinsle yakınlık korkusu), Pistanthrophobia (başkalarına güvenme veya sevdiğin kişi tarafından incinme korkusu) olarak sıralıyor.

GAMETOFOBİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Gametofobi teşhisi için özel bir test bulunmamakla birlikte, doğru teşhisin yapılması tedavi için önemlidir. Psikolog Rabia Bağcı, “Teşhis koymak kolay değildir. Bireyle görüşme yapılarak diğer fobiler de sorulur. Teşhis için bazı kriterler vardır. Bunlar; ani anksiyete tepkileri, sosyal ve kişisel yaşam alanlarında kısıtlamalar, aşırı sıkıntıya dayalı korkulara direnme veya kaçınma gibi durumlardır.

Bu belirtiler en az 6 ay boyunca devam ediyorsa ve başka bir bozukluktan kaynaklanmıyorsa gametofobi teşhisi konabilir. Gametofobiye eşlik eden depresyon ve anksiyete durumunda ise, bireyin günlük yaşamını olumsuz etkilememesi için ilaç tedavisi gerekebilir. Gametofobi, sadece uzman bir terapist tarafından desteklenerek tedavi edilebilir” diyor.