Geri dönüşüm atıklarından araba üretti

Geri dönüşüm atıklarından araba üretti

Çorum'da yaşayan ve 3 boyutlu yazıcılarla yedek parça üretimi yapan Burak Ekici, geri dönüşüm plastik atıklarını kullanarak bir otomobil üretti.

Burak Ekici, 3 boyutlu yazıcılar kullanarak otomobil üretme fikrini hayata geçirmek için yaklaşık bir yıl çalıştı. Toyota Supra'nın bire bir ölçülerini baz alarak ürettiği araç için geri dönüşüm plastik atıklarını hammadde olarak kullandı. Aracın şase, iç konsol ve koltukları tamamen 3 boyutlu yazıcıdan çıkarıldı. Elektrikli motor eklenen araç, 60 km/h hıza ve 120 km menzile sahip.

"GERİ DÖNÜŞÜM PLASTİKLERİNİ ARABA HALİNE GETİRİYORUZ"

Ekici, "Yedek parça üretirken elimizde tam bir aracın verileri oluştu. Bu verilerle komple bir araba üretmeye karar verdik. Geri dönüşüm plastik atıklarını kullanarak anlamlı bir proje yapmak istedik. 3 boyutlu yazıcıyla parça parça ürettiğimiz bu prototipi elektrikli hale getirdik. Aracımız şu an 60 km/h hız ve 120 km menzile sahip" dedi.

aw208578-02.jpg

Ekici, aracın çizim ve düzenleme sürecinin 6-7 ay sürdüğünü, üretimin ise yaklaşık bir yıl aldığını belirtti. "6 yazıcıyla çalışarak parçaları ürettik ve çelik profille sabitleyerek dayanıklı hale getirdik. Dünyada ilk kez tamamen 3 boyutlu yazıcıdan üretilmiş bir araba yaptık. Şu an araç yürür vaziyette ve Automechanika Istanbul fuarında sergilenecek" diye konuştu.

aw208578-01.jpg

Aracın kaporta ve boya işlemlerinin devam ettiğini belirten Ekici, "Bu aracı TEKNOFEST yarışmaları için Eylül'de bitirmeyi planlıyorduk ama Automechanika Istanbul adlı fuar çıktı. Bu fuarda aracımızı sergileyerek ülkemizde böyle bir aracın üretildiğini göstermek istiyoruz" dedi.