Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı

Giresun’a özgü lezzetler Türk Mutfağı Haftasında tanıtıldı

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Giresun’da düzenlenen etkinlikte, Giresun’a özgü yemekler ve coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı.

Giresun Valiliği'nin koordinasyonunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Uygulama Oteli olarak kullandığı Tarihi Zeytinlik Konağı'nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, Giresun'a özgü yöresel yemekler, coğrafi işaretli ürünler ve Avrupa Birliği tarafından tescillenen Giresun Tombul Fındığı tanıtıldı. Ayrıca, Alucra Oğlak Kebabı, Çavuşlu Ekmeği, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi ve Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı gibi yerel lezzetler de sergilendi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, etkinlikte yaptığı açıklamada, Giresun’un tanıtımı açısından bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak, “Giresun, coğrafi işaretli ürünler açısından çok zengin bir şehir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın programında Giresun Tombul Fındığı, 24 coğrafi işaretli üründen biri olarak sergilendi. Bu, fındığın başkenti olan Giresun için gurur verici bir durum. Biz de burada Giresun’umuzun tanıtımı için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Vali Serdengeçti, Giresun’un 13 coğrafi işaretli ürünü olduğunu ve bu sayının ileride 30’a çıkabileceğini belirterek, “Coğrafi işaretli ürünler, geleneği ve üretimi koruyarak, üreticiyi destekler. Giresun, zengin bir medeniyetin temsilcisi olarak, Türk mutfağındaki yeri ve turizm açısından büyük bir öneme sahip. Giresun’a ait olan ürünlerin tescillenmesi, hem kültürel hem de ekonomik açıdan çok değerlidir. Örneğin, Giresun Tombul Fındığı tamamen Giresun’a özgüdür ve menşe adı olarak tescillenmiştir. Çamoluk Oğlak Kebabı ise coğrafi işaretli bir ürün olarak, hammadde veya üretim aşamalarının bir kısmının Giresun’a ait olduğunu göstermektedir. Bu tür ürünlerin tescillenmesi, yöresel kimliğin korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.