Gök bilim meraklıları ayın ilk dördün evresini gözlemledi

Gök bilim meraklıları ayın ilk dördün evresini gözlemledi

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde ikinci "Ay Gözlem Etkinliği" düzenlendi ve gök bilim meraklıları, ayın ilk dördün evresini gözlemledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun açılış konuşmasının ardından, astronom Yonca Karaca ay hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. Etkinliğe yoğun ilgi gösterildi ve yaklaşık 600 kişi kayıt yaptırdı. Bugüne kadar 90 bin ziyaretçinin ziyaret ettiği merkez, önümüzdeki aylarda yaylalarda gözlem şenlikleri yapmayı planlıyor.

Etkinlikte katılımcılar, astronomlar eşliğinde iki mobil teleskop ve gözlemevindeki ana teleskopla ayı inceledi. Gözlem esnasında katılımcılar, gök bilimle ilgili sorular sorarak bilgi aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Ay Gözlem Etkinlikleri periyodik olarak devam edecek.

aw229149-01.jpg

"İNANILMAZ BİR TALEP GELDİ"

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, etkinliğe yoğun talep olduğunu belirterek, "Sosyal medyada duyurduğumuzda 500 kişilik kontenjan belirledik, ancak talep inanılmazdı. Etkinliğe yaklaşık 600 kişi kayıt oldu ve daha fazlası gözlem yapmaya geldi. Merkezimiz gündüzleri de yoğun ilgi görüyor ve bu ilgi gece gözlem etkinlikleriyle taçlandı" dedi.

aw229149-03.jpg

"YAYLALARDA GÖZLEM ŞENLİKLERİ YAPACAĞIZ"

Merkezin yaklaşık 7 ay önce açıldığını ve bu süreçte 90 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Zorlu, merkezin yaz dönemine dört atölye ile gireceğini ve çocukların bu atölyelere katılabileceğini söyledi. Zorlu, "Merkezde yerleşik olarak bir T35 teleskop ve iki gece gözlem teleskobu ile bir güneş teleskobu bulunuyor. Bu teleskopları, hem merkeze gelemeyen çocukların okullarında gözlem yapmalarını sağlamak hem de uygun mevsimlerde yaylalarda gözlem şenlikleri düzenlemek için kullanacağız. İlk şenliğimizi muhtemelen Darısekisi Örnek Köyü'nde gerçekleştireceğiz" dedi.

aw229149-04.jpg

"DÜNYADAKİ EN KOMPAKT BİLİM MERKEZLERİNDEN BİRİ"

İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nin tamamlandığında 120 deney düzeneğine sahip olacağını belirten Zorlu, "Merkezimiz, dünyadaki en kompakt bilim merkezlerinden biri olacak. Bir rota içerisinde uyumlu ve etkileşimli deney düzeneklerini hızlıca gezebileceksiniz. Bu, önemli bir örnek teşkil ediyor" diye konuştu.

ÇOCUKLAR VE AİLELERİ ETKİNLİKTEN MEMNUN AYRILDI

Etkinliğe katılan 11 yaşındaki Dora Mireş, ayı gözlemlerken heyecanlandığını ve ileride bilim insanı olmak istediğini söyledi. Öğrencilerden Mehmet Temizsoy, ayın kraterlerine bakarken Atatürk Krateri'ni de gördüğünü ifade etti. Uzayı çok merak eden Selman Emir Yılmaz, "Büyüyünce uzay bilimci olmak istiyorum" dedi. Oğluyla etkinliğe katılan Sümeyra Şeyho ve İzdihar Mireş de organizasyondan memnun kaldıklarını belirterek, ayı yakından gözlemlemenin güzel bir deneyim olduğunu söyledi.