Google Wear OS 5 akıllı saatlerde pil performansını üçe katlayacak!

Google Wear OS 5 akıllı saatlerde pil performansını üçe katlayacak!

Google, son çıkardığı Wear OS 5 ile akıllı saatlerin pil performansını ciddi şekilde artırıyor. Yeni işletim sistemi, uzun süreli kullanımlarda bile %20 daha az enerji tüketerek kullanıcılarına daha uzun süreli ve verimli bir deneyim sunuyor.

Google, I/O geliştirici konferansında Wear OS 5'i tanıttı ve platforma getireceği yeni özellikler ve iyileştirmeler hakkında bilgi verdi. Şirket, nihai sürümünü henüz kullanıma sunmamış olsa da geliştirici ön izlemesi, pil ömründe önemli iyileştirmeler içeriyor. Örneğin, Wear OS 5, bir maraton koşusu sırasında Wear OS 4'e göre %20 daha az güç tüketerek kullanıcıların daha uzun süre aktif kalmasını sağlayacak. Önceki sürüm olan Wear OS 4, desteklenen akıllı saatlerde pil ömründe bazı iyileştirmeler getirmişti ancak enerji yönetimi konusunda hala iyileştirmeler yapılması gerekiyordu. Google, geliştiricilere daha verimli uygulamalar oluşturmaları için pil ve enerji tasarrufu konusunda yeni bir rehber de sundu.

1400x1050galaxy-watch-5-serisi-agustos-ayinda-tanitilacak.jpg

Ayrıca, Google Watch Face Format'ta yeni özellikler sunarak geliştiricilere farklı türde bilgi gösteren saat yüzleri oluşturma imkanı tanıdı. Bu güncelleme ile hava durumu bilgilerini anında gösteren uygulamalar yapılabilecek, sıcaklık ve yağmur ihtimali gibi bilgileri içerecek. Şirket ayrıca, yeni komplikasyon türlerini desteklemeye başladı. Bunlar arasında, kullanıcının bir hedefi olduğu ancak bunu aşabileceği verileri temsil eden "hedef ilerlemesi" gibi özellikler ve belirli veri alt kümelerini temsil edebilen "ağırlıklı unsurlar" bulunuyor.

imagem-2022-09-19-100829842-1024x574.png

Wear OS 5, eski uygulamalarda yeni işlevler ve yeni uygulamalara olanak sağlayabilir. Platform için Google'ın Health Connect API'si, uygulamaların arka planda çalışırken bile kullanıcı verilerine erişmesini sağlayacak. Ayrıca, uygulamaların kullanıcıların son 30 gün içindeki sağlık bilgilerine erişimini mümkün kılacak, ancak kullanıcılar bu özellikleri kullanmadan önce açıkça izin vermek zorunda kalacaklar. Son olarak, Wear OS 5'in Health Services API'si, koşu gibi aktiviteler için yeni veri türlerini destekliyor; örneğin yere temas süresi ve adım uzunluğu gibi.

wear-os-5-jyfw.webp

Google, Wear OS 5'in ne zaman piyasaya çıkacağını henüz açıklamadı ancak önceki sürüm olan Wear OS 4, Ağustos 2023'te Samsung Galaxy Watch 6 ile birlikte piyasaya sürüldü. Mevcut platformu destekleyen cihazları göz önünde bulundurarak, Wear OS 5'in bu yıl içinde Samsung Galaxy 7 veya Pixel Watch 3 ile birlikte piyasaya çıkabileceği düşünülüyor.