Gübre kaplama ve katkı maddelerinde yerli ürün arayışı

Gübre kaplama ve katkı maddelerinde yerli ürün arayışı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) bünyesinde yürütülen bir proje, gübrede sıkça karşılaşılan 'kekleşme ve tozlaşma' sorununu ele alıyor ve bu sorunu çözmek için yeni malzemelerin sentezlenmesi ve patentli yerli ürünlerin üretilmesini hedefliyor. Bu projenin amacı, ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltmak ve yerli ürünlerin kullanımını artırmak.

Toros Tarım ile yapılan bir iş birliği kapsamında gerçekleştirilen bu proje, Sanayi Doktora Programı çerçevesinde hayata geçiriliyor. Proje liderliğini Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Bahadır Kürşad Körbahti yapıyor. Proje, gübrelerin üretim sonrasındaki fiziksel özelliklerini iyileştirmeyi hedefleyen yeni katkı maddeleri ve kaplama malzemeleri üzerine odaklanmak.

Proje lideri Prof. Dr. Körbahti, tarımda sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaparak, sürdürülebilir tarım için insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyen yöntemlerin ve ürünlerin önem kazandığını belirtiyor. 'Kekleşme ve tozlaşma' sorununun gübrelerdeki önemli sorunlardan biri olduğunu ifade eden Körbahti, bu sorunun çözülmesiyle yerli ürünlerin kullanımının artacağını ve verim kayıplarının azalacağını belirtiyor.

Gübrelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin önemine dikkat çeken Körbahti, projelerinin bu iki alanda da yeni ürünler geliştirmeyi amaçladığını söylüyor. Üzerinde çalıştıkları ürünlerin ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltacak ve ulusal kaynakları kullanarak yeni ürünlerin geliştirilmesini sağlayacaklarını vurguluyor.

Projenin sonuçlarından biri, tarım sektöründeki ürün kayıplarını azaltacak yeni ürünlerin geliştirilmesi olacak. Diğer bir önemli sonuç ise sanayide doktoralı yetişmiş elemanların ihtiyacını karşılayacak olmaları. Bu şekilde, proje hem tarım sektörüne hem de üniversite-sanayi iş birliğine önemli katkılarda bulunacak. Proje hala devam etmekte olup, önümüzdeki yıllarda yeni ürünlerin geliştirilmesi ve patentlenmesi hedefleniyor.