Hatay'da skandal görüntüler! TOKİ'den açıklama: 424 TOKİ konutunda hatalı imalat vakası

Hatay'da skandal görüntüler! TOKİ'den açıklama: 424 TOKİ konutunda hatalı imalat vakası

Hatay’da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından devralınan 424 konutun hatalı inşası iddiaları sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bu iddiaların ardından, TOKİ hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici ve müşavir firmalar hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilden biri olan Hatay'da, devam eden 424 TOKİ konutunun inşası sırasında yapılan hatalar dikkat çekmişti. TOKİ, Samandağ ilçesi Hıdırbey Mahallesi’nde inşa edilen konutlarla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. TOKİ'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bazı paylaşımların toplumu yanlış yönlendirdiği belirtildi.

rr.jpg

İMALAT HATASINA YOL AÇAN FİRMA PERSONELİNE TUTANAK TUTULDU

TOKİ, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde TOKİ konutlarının yıkılmadığını ifade ederek, "Asrın felaketi sonrası TOKİ olarak şehirlerimizin yeniden inşası için hemen çalışmalara başladık. Hatay Samandağ’da hızla devam eden konutlarımızın bloklarında kalıp ve donatı kontrolü yapılmakta, demir donatı imalatlarındaki eksikler hemen giderilip kalıp montajına başlanmaktadır. Kalıp montajında sorun olmasa da kalıp sökümü sonrası dökülen betonun kusurlu olduğu tespit edilmiştir. Bu kusurlar teknik personelimiz ve müşavir firma personeli tarafından tutanak altına alınmıştır. Kusurların giderilmesi amacıyla yapılan döşeme ve kolon perdelerinde kusurlu betonlar kırılarak, sıfır tolerans ilkesine uygun şekilde düzeltilmiştir. Hataların tekrarlanmaması için beton santralinin malzemeleri ve reçete oranları hakkında önlemler alınmıştır. Ayrıca, hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici ve müşavir firmalar hakkında soruşturma başlatılmıştır" şeklinde açıklama yaptı.

640xauto-002.webp

"KARALAMAYA YÖNELİK PAYLAŞIMLAR YAPILDIĞI AŞİKÂRDIR"

TOKİ, yapım çalışmaları sırasında hatalı imalatlarla karşılaşabildiğini belirterek, "Tespit edilen hatalar fen ve sanat kurallarına uygun olarak giderilmekte, tekrar etmemesi için gerekli önlemler alınmakta. Bu projede mevcut durum böyleyken, bazı basın yayın organları ve sosyal medyada idaremizi karalamaya yönelik paylaşımlar yapılmakta. Sağlam ve güvenilir konutlarımızı aynı titizlikle deprem bölgesinde inşa ediyoruz. Yeni konutlarımızı afetzede vatandaşlarımıza bir an önce teslim etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ayrıca, 22.07.2024 tarihinde sosyal medyaya yansıyan olumsuz görüntülerin tamiratları teknik şartnamelere uygun olarak yapılmıştır. Yapılan tamiratlar fotoğraflarla gösterilmektedir" dedi.

jk.jpg