Haydarpaşa'da tarihe yolculuk

Haydarpaşa'da tarihe yolculuk

Haydarpaşa Gar Sahası'nda 2018 yılından bu yana süren kazı çalışmaları, 17-26 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 'Müzeler Haftası' kapsamında ziyarete açıldı.

Arkeoloji meraklıları, farklı dönemlere ait birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığı bu kazı alanında tarihe yolculuk yapma fırsatı buldu.

Mayıs 2018'de başlatılan kazılarda, Klasik, Erken Bizans, Hellenistik, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait eserler keşfedildi. Son bir yıl içinde bin 200 eser olmak üzere toplamda 5 bin 200 eser envantere eklendi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde kazı çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Gar Sahası'nda, arkeoloji tutkunlarına yönelik özel bir gezi düzenledi. 'Kazıdan Müzeye Bir Eserin Hikayesi' başlıklı gezide, ziyaretçiler toprağın her katmanında farklı buluntularla karşılaşarak tarihin derinliklerine indi.

Kazılarda görev alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nden arkeolog Hüseyin Yıldırım, gezi sırasında bölgenin 2.500 yıl öncesine uzanan tarihini anlattı. Yıldırım, hamamlar, kiliseler, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma tüneller ve Bizans Dönemi'ne ait mezarlar hakkında bilgi verdi. Gezinin ardından atölyede, kazılardan çıkan eserlerin müzeye nakline kadar geçen süreç hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Katılımcılar, eserlerin yıkama, tasnif, restorasyon, envantere alma ve belgeleme aşamalarını yerinde gözlemledi.

"HEM İSTANBUL'UN HEM DE KADIKÖY'ÜN TARİHİ İÇİN YENİ UFUKLAR AÇIYOR"

Arkeolog Hüseyin Yıldırım, "2018'de burası kentsel sit alanıydı ve rayların hızlı tren girişine uygun hale getirilmesi için kazı çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sırasında kalıntılar keşfedildi ve 6 yıldır bu alanı kazıyoruz. Her yeni buluntu, hem İstanbul'un hem de Kadıköy'ün tarihi için bize yeni ufuklar açıyor. Yeni bilgiler öğreniyoruz ve bunları sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca, burada bulunan türbenin restorasyonunu tamamladık. Ziyaretçiler gelip dua edebiliyorlar. Bölgede büyük bir kilise kalıntısı da bulduk. Maalesef çok tahrip olmuş, ancak ihtişamlı bir kilise olduğunu anlıyoruz. Kiliseye gömülme geleneğinden dolayı burada yüzlerce insan kemiği tespit edildi. Katılımcılara sit alanı ve kalıntılar hakkında bilgi verdikten sonra, bir eserin hangi aşamalardan geçtiğini de anlatacağız" dedi.