Umut Can Halavart / Günboyu
28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, 2 milyon 250 bin vatandaşı kapsamasına karşın, tüm taleplere rağmen staj ve çıraklık mağdurları bu düzenlemeye dahil edilmedi.
Emeklilik için gerekli görülen "8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlama" şartını staj girişleri ile karşılayan mağdurlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına göre staj faaliyetinin ''kısa süreli çalışma'' statüsünde gösterilmesinden ötürü emeklilik hesaplamasında dikkata alınmadı. Aylardır yapılan itirazlar ve yetkililere iletilen taleplere karşın 14 Mayıs''ta yapılacak seçimler nedeniyle Meclis''in 7 Nisan''da çalışmalarına son vermesi, muhtemel bir kanun değişikliğini de en iyi ihitmalle seçim sonrasına bırakırken, söz konusu mağduriyetin çözümünde hükümetin bir adım atmaması yüz binlerce stajyerin tepkisine neden oldu.
"STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI MUTLAKA EMEKLİ EDİLECEK"
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi''nde düzenlenen Memur-Sen 7. Olağan Genel Kurulu''nda konuşma gerçekleştiren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in staj mağdurlarına yönelik açıklamalarına atıfta bulunarak "Ben de diyorum ki, ya kardeşim öncesi bakan da EYT çıkmayacak diyordu. Siz artık seçime gidiyorsunuz, 14 Mayıs''tan sonra yeni kabine, yeni hükümet... Dolayısıyla bakanın dediğini dikkate almayacaksınız, Cumhur İttifakı''nın liderlerinin, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere benim, bizim dediklerimizi dikkate alacaksınız. Çıkaracağız, nasıl EYT çıkmışsa mutlaka staj ve çıraklık mağduriyeti yaşayanlar da emekli edilecek" şeklinde konuştu.
"ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPMADAN OY TERCİHİMİZ DEĞİŞMEZ"
Destici''nin "14 Mayıs''tan sonra staj ve çıraklık mağdurları da emeklilik hakkına kavuşacak. Diğer sözleşmeliler de kadroya geçecek. Birinci derecedeki herkesin 3600''e (ek gösterge) hak kazanması için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Hiç şüpheniz olmasın. Cumhur İttifakı yaptı, yine yapacak." ifadelerini kullanmasının ardından sosyal medyada mağduriyetini dile getiren yüz binlerce mağdur, söz konusu ifadelerin bir ''seçim yatırımı'' olduğunu belirterek, konu hakkında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın açıklama yapması gerektiğini dile getirdi.
Bakan Bilgin, geçtiğimiz aylarda vermiş olduğu demeçlerde stajyerlerin sorunları için "Ortada böyle bir mağduriyet yok. İş akdi dahi yok bu insanların. Verilen sigorta başlangıcı, yalnızca staj faaliyeti sırasında öğrencinin başına herhangi bir sağlık problemi gelmesi halinde geçerli olacak bir düzenlemeyi içeriyor. Prim ödemesi söz konusu değil. Anayasa''ya göre ortada işveren yoksa, iş faaliyeti nasıl olsun? Bu nedenle staj ve çıraklık konusunun EYT''ye dahil edilmesi gibi bir gündem söz konusu değil" açıklamalarında bulunmuştu.
STAJ MAĞDURLARI NASIL EYT İLE EMEKLİ OLABİLİR?
14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden sonra yeni Meclis''in haziran ayının ilk haftası itibariyle göreve başlaması bekleniyor. Millet İttifakı''na ait bütün partiler, geçtiğimiz aylarda yaptıkları açıklama ile yeni Meclis''in ilk haftasında staj ve çıraklık mağduriyetini gidereceklerini vaad etmelerine karşın, Cumhur İttifakı''nda AKP ve MHP kanadından herhangi bir açıklama yapılmadı.
TBMM Genel Kurulu''na sunulacak bir kanun değişikliği ile SGK mevzuatlarında stajyerler için kullanılan ''kısa süreli çalışma'' statüsünün, yasa değişikliği ile ''uzun süreli çalışma'' haline getirilmesi, başka herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek kalmadan söz konusu vatandaşların EYT''ye dahil edilmesi anlamına gelecek. Bu nedenle sayıları 250 bini bulan stajyerlerin gözü, haziran ayının ilk haftasında toplanan TBMM''ye çevrilmiş durumda.
İlgili Haberler