İlk kez bir robot Çin Seddi'ni tırmandı

İlk kez bir robot Çin Seddi'ni tırmandı

Çin merkezli Robot Era firmasının yarattığı XBot-L adlı robot, Çin Seddi'ne tırmanan ilk insan benzeri robot olarak tarihe geçti. XBot-L'in videoları sosyal medyada hızla yayılarak büyük ilgi gördü.

Yapay zekanın yükselişiyle birlikte insansı robotların gelişiminde önemli adımlar atıldı. Bu kapsamda, Çin merkezli Robot Era şirketinin geliştirdiği XBot-L, Çin Seddi'ne tırmanan ilk insansı robot unvanını kazandı.

111111111.jpg

Robot Era'nın YouTube kanalında paylaştığı videoda, iddialarını destekleyen XBot-L'in görüntüleri yer aldı. XBot-L, belki Çinli Unitree şirketinin H1 insansı robotu kadar hızlı olmayabilir veya Boston Dynamics'in Atlas'ı kadar çevik olmayabilir, ancak Çin Seddi'nin engebeli ve bozuk arazisinde etkileyici bir performans sergiledi.

3.jpg

Robot, merdivenleri ustalıkla kullanmanın yanı sıra, bir duvarın koruma kulelerinden birine ulaştığında tai-chi hareketleri yaparak dikkat çekti. Robot Era, bu becerilerin XBot-L'nin öngörülemeyen yüzeyleri yönetmesini ve loş alanları etkili bir şekilde keşfetmesini sağlayan tescilli takviye öğrenme (RL) teknolojisine dayandığını belirtti.

2222222222.jpg

Geliştirici şirket, "Algısal RL algoritmaları, robotun alışılmadık arazilerde algılama ve karar verme yeteneğini güçlendiriyor. Bu sayede robot, karmaşık yol koşullarını tanıyabilir ve yürüme duruşunu zamanında ayarlayabilir" açıklamasında bulundu.

44444444444.jpg