İzmir’deki elektrik faciasında çok konuşulacak detaylar. İtiraf gibi ifade

İzmir’deki elektrik faciasında çok konuşulacak detaylar. İtiraf gibi ifade

Türkiye’nin konuştuğu İzmir’deki elektrik faciası ile ilgili ortaya çıkan yeni ifadeler gündemde geniş yankı uyandırdı. Elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişinin resmen göz göre göre öldüğü görüldü.

İzmir’deki sağanak yağış sırasında yaşanan elektrik kazasıyla ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor. İki kişinin elektrik akımına kapılarak ölmesiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri 'itiraf' olarak değerlendirildi.

640xauto.webp

Şüpheliler, faciayı şu sözlerle özetledi:

"Kablo, yüzeye yakındı. Koruyucu boru kesilmişti. Malzeme eksikliği nedeniyle boruyu değiştirme imkânımız yoktu."

MAZGALDAN DUMANLARIN ÇIKTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Olayla ilgili hazırlanan raporda, güvenlik kamerası incelemelerinden elde edilen bilgiler yer aldı. NTV’nin haberine göre, olay yerinde 4 Ocak’ta İZSU ve ilgili mühendislik firmasından görevlilerin mazgalları inşa ettiği, 9 Ocak’ta ise mazgaldan duman çıktığı şikayetleri üzerine Gediz Elektrik’in çalışma yaptığı tespit edildi.

rru.jpg

MALZEME EKSİKLİĞİ NEDENİYLE...

Bu iki çalışmada yer alan şüpheliler de ifadelerinde kablonun yüzeye yakın olduğunu, koruyucu borunun kesik olduğunu ve malzeme eksikliği nedeniyle boruyu değiştiremediklerini anlattılar. Mazgal yapımında çalışan Z.T., kazı çalışması sırasında elektrik hattını fark ettiklerini ve kepçeyi durdurup kürekle çalışılması talimatı verildiğini söyledi.

"Mazgal yapım işinde genellikle mazgalın altına 50 santimetre bağlantı betonu konur. Ancak çalışma yaptığımız yerde yeterli alan olmadığı için betonları koymadık ve şantiyeye geri götürdük. Bu konuda karar İZSU'ya aittir, fakat çalışma saatimiz gece olduğu için İZSU ile iletişime geçilmedi. Şirket yetkilisi, yeterli alan olmadığı için 300'lük plastik borunun kesilerek mazgalın altına yerleştirilip beton dökülmesi talimatını verdi. B.S. bu talimata uygun olarak boruyu kesti, mazgalın altına yerleştirdi ve beton dökerek üstüne mazgalı koydu."

Şüphelinin ifadesinde geçen B.S., işlem sırasında hiçbir elektrik hattına veya altyapıya zarar vermediklerini iddia etti. Gediz Elektrik’te arıza onarım personeli olarak görev yapan F.A. ise mazgalın yanındaki kaldırımdan duman geldiği şikayeti üzerine kabloya ulaşmak için kazı yaptıklarını belirtti.

"Koruyucu borunun tahrip olduğu doğrudur. Kim tarafından yapıldığını bilmiyorum. Malzeme eksikliği nedeniyle boruyu değiştirme işimiz yok. Bu tesisatı kimin döşediğini bilmiyorum, benim işim sadece arıza gidermektir. Kablo kontrolünü test ekipleri yapar."

KASITLA YARGILANMALARINI İSTİYORUM"

Elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz’in babası, olay yerine giderek sorumluların hak ettikleri cezayı almasını istediğini belirtti. "Olayda kusuru olan tüm kişi, kurum ve kuruluşların yargılanmasını istiyorum. Hafif sebeplerle değil, kasıtla yargılanmalarını istiyorum" dedi.