Kansere karşı erken tanının anahtarı! Uzmanlar tavsiye ediyor

Kansere karşı erken tanının anahtarı!  Uzmanlar tavsiye ediyor

Düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhisi sağlamadaki önemi hakkında konuşan Check-up Uzmanı Dr. İlyas Türköz, "Erken teşhis, sağlığın korunmasında hayati bir role sahip. Check-up, olası sağlık sorunlarını belirlemek ve önlem almak için kritik bir fırsat" dedi.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi'nden Check-up Uzmanı Dr. İlyas Türköz, düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurguladı. Dr. Türköz, check-up'un amacını açıklarken, "Check-up, sağlık durumunu belirlemek ve olası riskleri tespit etmek için kapsamlı bir sağlık değerlendirmesi. Profesyonel bir ekip tarafından uygulanan check-up programları, hastalara sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda rehberlik etmekte. Erken teşhis, sağlığın korunmasında kilit bir adımı. Check-up, olası sağlık sorunlarını tespit etmek ve önlem almak için kritik bir fırsat. Sağlık uzmanlarımız, sizin için en uygun check-up programını belirleyerek sağlığınızı en üst düzeyde tutmanıza yardımcı olacak" şeklinde konuştu.

Check-up sürecinde nelerin yapılabileceğini sıralayan Dr. Türköz, "Fiziksel muayene, laboratuvar testleri (kan, idrar, dışkı vb.), görüntüleme testleri (ultrason, MR, X-ray vb.), kalp ve damar sağlığının değerlendirilmesi, kanser tarama testleri, metabolik ve hormonal değerlendirme önemli.

Kanserin kesin bir tedavisi henüz mevcut değil. Ancak, kanserin başlamasını anlamak, yayılmadan önce erkenden müdahale etmek en etkili tedavi. Check-up'ta elde edilen sonuçlar, bu önemli rolü daha iyi anlamamızı sağlıyor. Örneğin, hiçbir belirti göstermeyen bazı hastalara, sadece basit bir akciğer grafisiyle akciğer kanseri teşhisi koyarak ameliyatla tam iyileşme sağlayabildik. Ayrıca, karın ultrasonografisi sırasında tespit ettiğimiz böbrek kitlelerinden bazılarının böbrek kanserine dönüştüğünü gördük. Bazı hastaların hafif bir yan ağrısı olurken bazılarının hiçbir şikayeti yoktu. Meme ultrasonunda meme kanserleri, tiroid ultrasonunda tiroid kanserleri gibi birçok kanser taramasıyla check-up, kansere erken teşhis ve etkili tedavide gerçekten çok önemli" şeklinde konuştu.

"Check-up'ın belki de en büyük faydası, kişinin yaşamı sırasında fark edemediği veya ciddiye almadığı problemleri ortaya çıkarması."

"Kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu ortaya çıkan kalp krizi, ani ölümlerin en yaygın nedenidir" diyen Dr. Türköz, "Check-up sayesinde, bazı hastalarımızın koroner arterlerinde tıkanma şüphesiyle anjiyografiye alındık ve tıkanmak üzere olan damarları tespit ederek açılmasını sağladık. Bu hastaların birkaç ay içinde kalp krizi geçirmesi muhtemeldi. Belki de check-up'ın en büyük faydası, kişinin yaşamı sırasında fark edemediği veya ciddiye almadığı problemleri ortaya çıkarmasıdır. Bunun bir örneği, düzenli egzersiz yapan ve dengeli beslenen bir hastada, karaciğerde yağlanma ve kan trigliserit düzeylerinde bozukluklar tespit ettik. Bu sorunun kaynağını araştırırken, hastanın her sabah 2-3 portakal suyu içtiğini ve organik vitamin almayı tercih ettiğini öğrendik. Ancak, bununla birlikte yüksek şeker alımından habersizdi. Bu bilgiyi kullanarak, check-up bünyesinde bulunan diyetisyen muayenesiyle hastanın beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek ileride şeker hastalığı ve damar tıkanıklığı riskini ciddi şekilde azalttık" ifadelerini kullandı.