Karabük'teki antik kentte kazı çalışmaları sürüyor

Karabük'teki antik kentte kazı çalışmaları sürüyor

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentteki kazı ve restorasyon çalışmaları, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın liderliğinde 60 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.

Bu antik kent, kiliselerin tabanındaki hayvan tasvirleriyle ünlü mozaikleri sayesinde "Karadeniz'in Zeugması" olarak anılmakta. Şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, kemerli ve kubbeli yapılar, anıtsal kültik niş, sur, villa ve çeşitli kült alanları gibi yapılar gün yüzüne çıkarıldı.

Kazı çalışmaları, daha geniş bir ekiple belirlenen alanlarda devam edecek. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte önemli bulgulara ulaştıklarını belirterek, bu yıl Almanya'dan iki farklı ekibin de çalışmalara katılacağını ve "kale" olarak adlandırılan alandaki kazıların yoğunlaşacağını ifade etti. Hadrianopolis'ten hem bölgesel hem de bilimsel açıdan beklentilerin arttığını belirten Çelikbaş, ekibe yeni üyeler ekleyerek bu beklentilere cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

2023 yılında elde edilen verilerin büyük ilgi uyandırdığını söyleyen Çelikbaş, "Bunlardan en önemlisi bir kabın içinden çıkan tohumlardı. Bu tohumların bulunduğu yapıda kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Yeni teşhire açtığımız 'Hamam A' yapısının önünde kazı ve restorasyon çalışmaları sürecek. Kale gerçekten çok önemli. Hadrianopolis'in siyasi olaylarını aydınlatmak için önemli veriler sunuyor. Bu yıl da çalışmalarımızı orada sürdürecek ve geç Roma ile erken Bizans döneminde yaşanan siyasi olayları aydınlatmak için veriler elde etmeye çalışacağız" dedi.

Roma askerine ait 1800 yıllık demir maskenin bulunduğu bölgede de bu yıl kazılar yapılacağını belirten Çelikbaş, "O maskenin benzer örneklerini veya farklı askeri teçhizatları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz" diye ekledi.

Hadrianopolis'in ören yerine dönüştürülmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini aktaran Çelikbaş, "Karşılama merkezimizin yüzde 90'ı tamamlandı. Gezi yollarımız ve teşhir alanlarımız hazırlandı. Restorasyonunu yaptığımız bazı yapıların teşhirlerini de tamamladık. Şu haliyle bile Türkiye'deki birçok ören yerinin üzerinde bir istatistiğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Bayramda 15-20 bin civarında turisti misafir ettik. Bu, bizler için hem mutlu edici hem de geleceğe yönelik umut verici gelişmeler. İlerleyen yıllarda Hadrianopolis, bölgenin en önemli ziyaret noktalarından biri haline gelecektir" ifadelerini kullandı.

Hadrianopolis'in, Batı Karadeniz'in iç bölgesinde böyle bir antik kentin ortaya çıkmasıyla büyük merak uyandırdığını belirten Çelikbaş, bu kazıların iç bölgelerde antik dönemde yaşanan sosyal ve siyasi olayları aydınlatma açısından önemli olduğunu vurguladı. "Yaptığımız kazılar sonucunda Hadrianopolis bölgesindeki yerleşim faaliyetlerinin yaklaşık 5 bin 500-6 bin yıl önce başladığını arkeolojik verilerle tespit etmiş bulunmaktayız. Bu veriler, bölgenin tarihinin aydınlatılmasına net bir şekilde katkı sunuyor. Bu durum, hem ülkemizin hem de dünyadaki bilim insanlarının dikkatini çekiyor" dedi.