Kastamonu’nun gözbebekleri görücüye çıktı

Kastamonu’nun gözbebekleri görücüye çıktı

Kastamonu'da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, kentin coğrafi işaretli asırlık ürünleri ve çeşitli yöresel lezzetler katılımcılara sunuldu.

Etkinlikte, Kastamonu'nun ünlü coğrafi işaretli ürünlerinden Kastamonu çekme helvası, İhsangazi ekşili pilavı, Kastamonu eğşisi, Pınarbaşı’nın kara çorbası, Tosya sarıkılçık pirinciyle yapılan pilav, Cide ceviz helvası, Araç akdene göce çorbası ve Çatalzeytin fındık şekeri gibi lezzetler katılımcıların beğenisine sunuldu. Ayrıca, 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez buğdayından yapılan ürünler ile coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağı ve taş baskı ürünleri de tanıtıldı.

aw211189-01.jpg

Araç Belediye Başkanı Süleyman Yazkan, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Akdene göce çorbası, yüzyıllardır Araç ve Kastamonu yöresinde üretilen organik bir çorbadır. Kültürümüzün önemli bir parçası olan bu çorba, besin değeri yüksek ve özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Yörük kültürümüzü yansıtan bu lezzeti tanıtmaktan gurur duyuyoruz," dedi.

aw211189-04.jpg

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven ise, Türk Mutfağı Haftası'nın üçüncü yılına özel etkinliklerin düzenlendiğini belirterek, "Türk Mutfağı Haftası, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle kutlanmaktadır. Kastamonu mutfağını ve gastronomisini tanıtmak amacıyla çeşitli programlar gerçekleştirdik ve bu tanıtım faaliyetleri her yıl artarak devam edecektir," ifadelerini kullandı.