Kur Korumalı Mevduat'ın fişini çektiler! Türk lirası için yeni hamle geldi

Kur Korumalı Mevduat'ın fişini çektiler! Türk lirası için yeni hamle geldi

Dün, Kur Korumalı Mevduat'tan kademeli çıkış için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Buna göre, TL dönüşüm hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Bu sayede TL mevduatlarının daha çekici hale gelmesi amaçlanıyor. Ancak uzmanlar, Merkez Bankası'nın olası bir kur şoku durumunda müşterilere ödeyeceği kur farkı nedeniyle bir miktar risk aldığını vurguluyor.

Ayşe Eser KUŞATA/ Günboyu

Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkış için atılan ilk adımlardan biri, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranının yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmesi oldu. Ardından, kur korumalı hesapların TL mevduat olarak kabul edildiği komisyon uygulamasına son verildi. Dün açıklanan yeni karar ile TL dönüşüm hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı.

KKM’NİN CAZİBESİ AZALACAK

Yeni düzenleme çerçevesinde TL mevduat hesapları desteklenecek, bu da KKM'nin cazibesini azaltacak. Merkez Bankası'nın politika faizinden daha düşük oranlarla sunulan KKM hesaplarında, banka tarafından ödenecek kur farkı faizi veya kâr payı politika faizi ile hesaplanan tutardan daha düşükse, aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkı, politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olduğunda, destek tutarının politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken, fazlası Merkez Bankası tarafından karşılanacak.

KKM’DE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Alınan önlemler kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL seviyelerine geriledi. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına indi. KKM hesaplarında son bir ayda ise 101,4 milyar TL'lik bir düşüş kaydedildi.

İlgili Haberler