Lübnan’daki çağrı cihazı saldırısının ardından kan donduran iddia! İşte olay böyle gerçekleşti

Lübnan’daki çağrı cihazı saldırısının ardından kan donduran iddia! İşte olay böyle gerçekleşti

Lübnan'da meydana gelen eş zamanlı patlamalarda, aralarında sivillerin ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı ve en az 9 kişi hayatını kaybetti. Patlamaya ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Peki, saldırı nasıl gerçekleştirildi? İşte tüm detaylar…

Lübnan’daki çağrı cihazı saldırısının ardından kan donduran iddia

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarını hedef alması sonucu meydana gelen patlamalarda yaralanan sayısı 3 bini buldu. İki kaynak, ithal edilen 5 bin çağrı cihazına İsrail istihbarat teşkilatı Mossad tarafından patlayıcı yerleştirildiğini iddia etti.

Bu olayda, Lübnan genelinde binlerce çağrı cihazı eş zamanlı olarak patladı. Patlamalarda biri çocuk olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti. 200’ü ağır olmak üzere yaklaşık 3000 kişi yaralandı, bu yaralanmalar sonucunda birçok kişi gözlerini veya parmaklarını kaybetti.

lubnanjpg-n7lfyfxza0offorw12uhww-001.jpg

MOSSAD, TEDARİK ZİNCİRİNE SIZARAK CİHAZLARIN İÇİNE PATLAYICI YERLEŞTİRDİ

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo tarafından üretildiğini bildirdi. Ancak şirket, bu cihazların kendisi tarafından üretilmediğini, markasını kullanma hakkına sahip Macaristan merkezli BAC adlı bir şirket tarafından üretildiğini açıkladı.

New York Times’ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hizbullah'ın sipariş ettiği çağrı cihazlarına Lübnan'a ulaşmadan önce az miktarda patlayıcı yerleştirildi. Patlayıcıların harekete geçirilmesinde, çağrı cihazlarına Hizbullah yönetiminden geliyormuş gibi görünen bir mesaj gönderildiği bildirildi.

Siber güvenlik uzmanları, patlamaların şiddetinin yüksek olduğunu ve cihazların bataryalarının ısınması yoluyla patlamış olma olasılığının düşük olduğunu vurguladı. Uzmanlar, Mossad'ın tedarik zincirine sızarak cihazlara patlayıcı yerleştirmiş olabileceğini belirtti. Reuters’a konuşan çeşitli kaynaklar ise, bu saldırının planlanmasının birkaç ay sürdüğünü öne sürdü.

TELEFON KULLANIMI SINIRLANMIŞTI

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu yılın başında İsrail’in telefon sinyallerini takip ettiğini belirterek cep telefonu kullanımına kısıtlama getirmişti. Dün patlayan çağrı cihazları, Hizbullah üyelerine dağıtılmıştı.