Mersin'in gözbebeği UNESCO yolunda!

Mersin'in gözbebeği UNESCO yolunda!

Mersin'in tarihi zenginliklerinden biri olan Anemurium Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışmalar sürüyor.

Anamur ilçesinde, Akdeniz kıyısında yer alan yaklaşık 600 dönümlük bir alana yayılan Anemurium Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki ekip, kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

aw216532-11.jpg

Çalışmalar yılın 12 ayı aralıksız devam ediyor ve ziyaretçilerin ağırlanması için çevre düzenlemeleri de yapılıyor. Bugüne kadar birçok tarihi yapının gün yüzüne çıkarıldığı antik kentte, bir hamam, bir odeon ve bir Türk evinin restorasyonu tamamlandı.

aw216532-02.jpg

Vali Pehlivan, Anemurium Antik Kenti'ni ziyaret ederek, devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. "Antik kentte merkez A kapısı olarak adlandırdığımız genç antik çağ yapısında kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Ayrıca, karşılama merkezi, sosyal donatı ve park alanlarının inşası başladı. Ziyaretçilerin nezih bir ortamda gezebilmeleri için bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız," dedi Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak.

aw216532-01.jpg

Anemurium Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Vali Pehlivan, "Burası 2 bin yıllık bir antik kent. Milattan sonra birinci yüzyılda başlayan yerleşim, yedinci yüzyıla kadar kesintisiz devam etmiş. Hamamlar, surlar, bazilika, nekropoller ve Odeon gibi birçok yapıyı içeriyor. Restorasyon çalışmaları devam ediyor ve tamamlanan yapılar ziyaretçilere açılıyor," şeklinde konuştu.