Moda diyetler ve detokslar sağlığı olumsuz etkiliyor

Moda diyetler ve detokslar sağlığı olumsuz etkiliyor

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte zayıflama diyetleri revaçta olsa da, beslenme uzmanları, moda diyetlerin ve özellikle detoksun yanlış uygulanmasının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguluyor.

Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Mısra Aydın, "Tek tip besinlere odaklanmak yerine dengeli bir beslenme alışkanlığına yönelin. Özellikle çeşitli renklerdeki sebze ve meyveler sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur" diyor.

Aydın, detoks, ketojenik, alkali, glutensiz, açlık diyetleri gibi moda diyetlerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Özellikle ergenlik dönemindeki gençler, gebeler, diyabet, tansiyon ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin bu tür diyetlerden kaçınması gerektiğini vurguluyor. Ancak, detoksu uzman kontrolünde, kalori alımını aşırı derecede azaltmadan belli bir süre uygulamanın, özellikle tatil dönüşü veya kilo verme duraksaması gibi dönemlerde faydalı olabileceğini ekliyor.

Detoksun, sadece meyve-sebze suları ve bitki çaylarıyla sınırlı olduğunda kas ve sıvı kaybına, kan şekerinde ciddi düşüşlere, anksiyete ve yorgunluğa yol açabileceğini belirten Aydın, "Günümüz araştırmaları, detoksun kilo kaybı veya toksin atımında gerçekten etkili olduğuna dair yeterli kanıt olmadığını gösteriyor. Ayrıca, yalnızca sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini sağlayamaz. Bu nedenle, dengeli ve çeşitli bir beslenme tarzını benimsemek ve detoksu karaciğere ve böbreklere bırakmak önemlidir. Herkes için uygun olan bir diyet olmadığını unutmamalı ve diyet konusunda uzmanlardan destek almak gerekli" diyor.