Nakil olan hasta her kalp atışında yeniden hayata tutunuyor

Nakil olan hasta her kalp atışında yeniden hayata tutunuyor

Antalya’da, yapay kalp cihazıyla yaşamını sürdüren 21 yaşındaki Mehmet İncedayı, beyin ölümü gerçekleşen bir gencin bağışlanan kalbiyle yeniden hayata tutundu.

Kayseri’de yaşayan Ramazan ve Hava İncedayı çiftinin oğlu Mehmet, üç buçuk yıl önce enfeksiyon hastalıkları ve zatürre şikayetiyle hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde kalp yetmezliği teşhisi konulan genç, yapılan tedavilere rağmen iyileşemeyince yapay kalp cihazı takıldı. Üniversiteye hazırlanırken yapay kalple yaşamak zorunda kalan Mehmet'in durumu, cihazın arızalanmasıyla daha da kritik bir hal aldı ve Antalya’ya sevk edildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid ile görüşen Mehmet’in ismi, ulusal ve uluslararası acil nakil listelerine alındı. Ailesiyle birlikte Antalya’ya taşınmak zorunda kalan gencin hayatı, gece saatlerinde gelen bir telefonla tamamen değişti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 20 yaşındaki bir gencin bağışlanan kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Bayezid ve ekibi tarafından Mehmet’e nakledildi.

ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKTİ

Halen hastanede tedavisi devam eden Mehmet İncedayı, kalp rahatsızlığının başlangıçta hiç belirti vermediğini, zatürre şikayetleri nedeniyle hastaneye gittiğinde öğrendiğini belirtti. Ailesinde de kalp rahatsızlığı bulunan Mehmet, “3,5 yıldır yapay kalple yaşıyordum. Cihazım sorun vermeye başlayınca, Ömer hocam acil nakil olmam gerektiğini söyledi. Organ bağış listesine alındıktan sonra 6 aydır Antalya’da yaşıyorum. Şükürler olsun, organ bağışı çıktı ve kalp naklim başarılı geçti. Sağlık durumum iyiye gidiyor” diye konuştu.

Mehmet, yapay kalp cihazını bir laptop çantası gibi sürekli yanında taşıdığını, her zaman yedek pil bulundurmak zorunda olduğunu anlattı. Zorlu bir süreçten geçtiğini ancak nakil sonrası yeni kalbine kavuştuğunu vurgulayan genç, “Kalbimi çantada sürekli yanımda taşıyordum. Nakilden sonra garip bir his oldu, kalbin çalışma ritmini unutmuşum. Bazen küt küt çarpıyor, çok heyecanlanıyorum. Yapay kalp varken normal kalp gibi atışlarını çok hissedemiyorsun” diye konuştu.

FENERBAHÇE HAYALİ

Yeni hayatına başlayan Mehmet İncedayı, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmek istediğini dile getirerek, “Fenerbahçe taraftarıyım. Tek hayalim Fenerbahçe'nin tesislerinde antrenman yapmak, Fenerbahçeli futbolcularla bir araya gelmek. Bunu çok istiyorum. İnşallah böyle bir şansım olur” dedi.