Özgür Özel'den katliam yasası açıklaması: AYM'ye götüreceğiz

Özgür Özel'den katliam yasası açıklaması: AYM'ye götüreceğiz

Sokak hayvanlarının sahiplenilmemesi durumunda öldürülmesini öngören katliam yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla TBMM’den geçti. CHP lideri Özgür Özel, "Anayasa Mahkemesi'ne kanunu götüreceğiz. Belediyelerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerlerine düşeni yapacaktır" dedi.

Kamuoyunda günlerce tartışılan ve büyük tepki çeken sahipsiz sokak köpeklerinin öldürülmesini içeren 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.

Ötenazi yasasının kabul edilmesinin ardından gözler muhalefete çevrildi.

kapak-073056.webp

TBMM Genel Kurulu çıkışında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin sürece ilişkin yol haritasını açıkladı. Özel, "Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu ve yaşam hakkını savunmadığı çok açık. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi sürecini hep birlikte değerlendirip, kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Belediyelerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerlerine düşeni yapacaktır" ifadelerini kullandı.

“YAŞAM HAKKINI SAVUNMADIĞI ÇOK AÇIK”

Özel, "Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu, yaşam hakkını savunmadığı çok açık. Anayasa Mahkemesi sürecini hep birlikte değerlendireceğiz. Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli ve aşılı sokak köpeklerinin kent yaşamı ile vahşi yaşam arasında hastalıklara karşı bir bariyer olması göz önünde bulundurulmalıydı.

gts1ga0xkaabm58-mpte.jpg

Bu büyük bir risk alındı. Hepsini değerlendirip Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. Anayasa Mahkemesi, dört buçuk yıldır yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor. Burada bu tutumdan vazgeçmelerini umuyoruz. İtiraz eden herkese ve CHP grubuna teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"MUHALEFETİN GAYRETİYLE GERİ ADIM ATILDI"

Özel, "Sabah 4'te kapalı grup toplantısı yapacağız. Grubumuz iki buçuk aydır büyük bir performansla doğru bildiklerini savunuyor. CHP'nin grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin üstün gayretleri olmasaydı, bu yasa ötanazi olarak geçip gitmişti. Muhalefetin toplumsal duyarlılıkla birleşmesi sayesinde birçok geri adım atıldı. Yasa hala tehlikeli, ama ilk hali katliam yasasıydı.

gts1gaswmaenowr-ixal-cover-jpg.webp

Muhalefetimizin gayretleriyle geri adımlar atıldı. Grubumuza teşekkür konuşması yapacağım. Milletvekillerimizin tatili olmaz, yaz çalışmaları olur. Yaz dönemi çalışmalarına ilişkin kapalı grup toplantısı yapacağız. CHP'li belediyeler, bu kanunun 'sen bu işi çözemezsin, katliam yap' çağrısına direnecekler ve kanunun örtülü talimatına uymayacağız. Bundan sonraki süreçte barınak yapmaya, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmalarını artıracağız. Ancak, bu yükün belediye gücü ve mevcut olanaklarla tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yaşama anlayışı sorumludur. Belediyelerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerlerine düşeni yapacaktır" dedi.