Pertevniyal Valide Sultan Türbesi açıldı

Pertevniyal Valide Sultan Türbesi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan, Sultan II. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın türbesi, düzenlenen törenle yeniden ziyarete açıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Bakan Yardımcısı Yazgı bir açılış konuşması yaptı. Konuşmanın ardından türbe, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla açıldı.

aw222384-07.jpg

Açılış konuşmasında Yazgı, Pertevniyal Valide Sultan'ın hayırseverliğinden bahsederek, "Valide Sultanımızın en önemli özelliği hayırseverliğidir. Herkesin derdine koşan, Aksaray'da birçok cami, medrese ve hayrat yaptırmış bir şahsiyettir. Türbenin uzun zamandır bakım ihtiyacı vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu projeyi başlattık. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla İstanbul'daki türbeleri özel olarak ele almaya karar verdik. Biz buna 'ecdada saygı, sanata ihya' dedik. Türbelerimiz aynı zamanda güzel sanat eserleridir. Hepsinde çok güzel işçilikler var. Pertevniyal Valide Sultan Türbesi de bu projelerden biri. Bugüne kadar 48 türbeyi tamamladık. Bu sene 24 türbenin ihalesine başlayacağız ve 2026 yılına kadar ihyasını gerçekleştireceğiz. Restorasyon süreçleri 1,5 yıl önce başladı ve 6-8 ay içinde tamamlandı" dedi.

aw222384-01.jpg