Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi ziyarete açıldı

Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi ziyarete açıldı

İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi, tamamlanan restorasyonun ardından bugün yeniden ziyarete açıldı. Tarihi kuleye gelen ziyaretçiler, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde içeri alınıyor.

1 Kasım 2023 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında Galata Kulesi'nin 8. katı ziyarete kapatılmıştı. Bu süreçte, kulenin 63 metre yüksekliğindeki 270 kiloluk bakır alemi restore edilerek dört parça halinde yerine yerleştirilmişti.

Ayrıca, yapının beden duvarları ve zemini üzerinde jeoradar çalışmaları yapılmıştı. 23 Şubat'ta ise, dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları için kule tamamen kapatılmıştı. 674 yıllık tarihi yapı, iskeleyle çevrelenmiş ve etrafı yeşil bir inşaat filesiyle kaplanmıştı.

Galata Kulesi'nde dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Restorasyon çalışmaları fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapıldı, böylece yapı hem kültürel mirası koruyacak hem de göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi, büyük bir heyecanla ziyarete açıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

"İstanbul'un temel tarihi güzelliklerinden biri olduğu için gezmek istedik. Açılışın ilk gününe denk geldik. Manzarasını yukarıda göreceğiz ve ona göre değerlendireceğiz."

(Ankara'dan gelen ziyaretçi): "Restorasyonun ardından ilk açılışı merakla bekliyorduk. Yukarıda neleri göreceğimizi heyecanla bekliyoruz."