Sıcak hava esnafın işine yaradı. Fiyatlar iki katına çıktı

Sıcak hava esnafın işine yaradı. Fiyatlar iki katına çıktı

Kavurucu sıcaklar nedeniyle klima satışları iki katına çıktı. Havanın bunaltıcı sıcaklıkları, esnafın yüzünü güldürdü.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle klima ve vantilatör satışlarında ciddi bir artış yaşandı. Kavurucu sıcaklardan bunalan vatandaşlar, klima almak için satıcı firmaların kapısını çalarken, montaj için ise en az 2 hafta beklemek zorunda kalıyor. Bu süre, klima montaj ustalarının yoğunluğuna göre zaman zaman 20 gün veya 1 ayı bulabiliyor.

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Klima satıcıları, aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl geçen yıla oranla satışların iki katına çıktığını belirtiyor. Klima ve vantilatörlere olan talep artınca, fiyatlar da geçen seneye göre iki katına çıktı. Örneğin, 9.000 BTU'luk klimalar 20 bin TL, 12.000 BTU'luk klimalar 25 bin TL, 18.000 BTU'luk klimalar 35 bin TL civarında; 24.000 BTU'luk klimalar ise 40 bin TL ve üzerinde fiyatlandırılıyor.

klima1.webp

SERVİS SIKINTISI VE FİYAT ARTIŞI

İzmir'de bir klima satıcısı olan Feridun Özkan, ellerinde klima kalmadığını ve yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Montaj hizmetinde sorun yaşandığını belirten Özkan, “En büyük handikap malın satılması değil, servisin süre vermesi; yani müşterimiz bugün talepte bulunursa en erken 1 hafta-15 gün arasında gün vererek montaj yaptırabiliyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha çok artış yaşanıyor. Klima montajıyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar da geçen seneye göre bire bir arttı” dedi.

klima-kumandasi-sembolleri.jpg

Özkan, inverter ve doğa dostu klimaların daha çok rağbet gördüğünü ve önerdi. Klima satın aldıktan sonra 15 gün bekleyen Nasır Yaşar ise, bu yıl yaşanan sıcaklığın diğer yıllara göre daha fazla olduğunu ve klimaların bile yeterli fayda sağlamadığını ifade etti.