Simide gayriresmi zam

Simide gayriresmi zam

Türkiye'de enflasyonun artışı nedeniyle simit gibi temel gıdalar bile lüks hale gelmeye başladı. 10 liradan satılan simit, bazı fırıncılar tarafından resmi olmayan bir zamla 15 liradan satışa sunuluyor.

Türkiye'de hızla artan enflasyon, birçok üründe olduğu gibi simit fiyatlarında da artışa neden oluyor. İstanbul'da simit fiyatları, resmi olarak Ağustos 2023'te yapılan yüzde 33'lük zamla 7,5 liradan 10 liraya çıktı. Ancak bu tarihten bu yana gayri resmi zamlarla fiyatlar artmaya devam ediyor. Geçen kasımdan beri birçok fırın simidi 12,5 liradan satarken, son dönemde yapılan gayri resmi bir zamla fiyatlar 15 liraya yükseldi.

erdogan-cay-simit5.webp

Bir esnaf, yapılan bu gayri resmi zammı savunarak, "Elektriğe yüzde 35 zam geldi. Fırın elektrikle çalışıyor. Kiralar deseniz sürekli artıyor. Herkes yapıyor, biz de yaptık," şeklinde açıklamada bulundu.

“ESNAFIN BİR DAYANMA GÜCÜ VAR”

İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir de resmi zam için çalışmaların yapıldığını fakat ilgili esnaf komisyonunun hala toplanmadığını belirterek şunları söyledi:

simit.jpg

“Esnafın da bir dayanma gücü var. Un, yağ, pekmez, kira fiyatları artıyor. Yılbaşından bu yana uğraşıyorum fakat komisyon toplanmadı. Esnaf için kimse adım atmıyor.” Ekmekte ise konuştuğumuz fırıncılar yakın zamanda zam beklerken Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, “Kalitesine göre çuvalı 650-700 TL olan una aybaşı itibarıyla yüzde 5-7 zam gelecek. Bununla birlikte eylül ayında ekmeğe de zam bekliyoruz” dedi.

tavsanli-simit-zam.jpg