Tarihi eserlerin sağlamlık sırrı ortaya çıktı

Tarihi eserlerin sağlamlık sırrı ortaya çıktı

Kocaeli'deki müzeler, tarihi eserlerin depremlerden zarar görmemesi için mikro kristal wax ile sabitleniyor. Estetik bir sunum sağlanırken kimyasal tepkime de önlendiği için eserlerin kalitesi korunuyor. Büyük hacimli eserlerde ise form destekleri ve misina ipi uygulamaları tercih ediliyor.

Kocaeli Arkeoloji Müzesi'nde, Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müze bahçesinde ise kentteki kazılarda bulunan heykeller, lahitler, mezar stelleri ve pitoslar bulunuyor. Kocaeli Müze Müdürlüğü, tarihi eserlerin deprem ve afetlerden zarar görmemesi için vitrinlerde mikro kristal wax kullanarak sabitliyor. Bu sayede estetik bir sunum sağlanırken, kimyasal tepkime de engellenmiş oluyor. Büyük hacimli eserler için ise form destekleri ve misina ipi uygulamaları tercih ediliyor. Uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntemlerle eserler depreme karşı korunuyor.

Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, tarihi eserleri depreme karşı koruma çabalarını şu şekilde açıkladı: "Bu çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün himayelerinde yürütüyoruz. Deprem, dünyanın doğal bir olgusudur ve biz de bu gerçeği kabul ederek sorumlu olduğumuz müzeleri depreme karşı hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Eserlerin fiziksel hasar görmesini en aza indirerek can ve mal kaybı riskini azaltmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle maliyeti düşük ancak etkili ürünlerle estetik bir sunum sağlamak önceliğimizdir. Oluşturduğumuz atölyelerde eserlere yönelik aparat ve misina ipi uygulamaları, fon destekleri ve museum wax gibi yöntemlerle titizlikle çalışıyoruz."