Teşhircilik ruh hastalığı

Teşhircilik ruh hastalığı

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, teşhirciliğin aslında bir ruh hastalığı olduğunu belirtti.

Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, artan çıplaklık üzerine yaptığı değerlendirmede, teşhirciliğin bir sergi bozukluğu olduğunu ve teşhircilik yapan kişilerin depresyon, kaygı, dikkat çekme çabası gibi olumsuz duygular yaşadığını vurguladı.

Bu durumun temel nedeninin psikolojik faktörler olduğunu ifade etti.

"TEŞHİRCİLİKTE KADINLAR ERKEKLERİ GEÇTİ"

Özkaya, teşhirciliğin tanımını yaparak, "Teşhircilik, cinsel organların yabancı kişilere haz ve doyum amacıyla gösterilmesi. Bu durum, psikolojik açıdan cinsel sapma ve sapkınlık olarak değerlendirilir. Teşhircilik, ciddi kişilik bozukluklarına sahip bireylerde sıkça görülür. Bu durum genellikle 18 yaşından sonra başlar. Erkeklerde daha yaygın olduğu düşünülse de son yıllarda sosyal medyada kadınların oranının arttığını görüyoruz" dedi.

"TEŞHİRCİLİK CİNSEL SAPKINLIK ALANINA GİRİYOR"

Teşhircilik yapan kişilerin en önemli motivasyonlarının güç gösterisi olduğunu belirten Özkaya, "Kişi, güç ve kontrolünü karşı tarafa gösterme isteği taşır. Ayrıca, geçmişte yaşanan taciz veya tecavüz gibi olaylar, genetik aktarım veya ebeveynlerden görülen olumsuz davranışlar da etkili olabilir. Anne karnında yaşanan travmatik olaylar, çocuğa negatif duygular olarak yansır.

Bazı ailelerde, çocukların cinsel organlarını göstermeleri gerektiği yönünde olumsuz söylemlerle büyütülmesi de bu durumu tetikler.

Son yıllarda sosyal medyada bu tür davranışlar artış gösterdi. Teşhircilik, cinsel sapkınlık alanına giren bir hastalık ve tedavisi mümkün. Düzenli ilaç tedavisi ve psikoterapi ile bu durumun üstesinden gelinebilir. Kişilik bozukluğuna bağlı olarak teşhirciliği yapan kişilere ciddi tedavi öneriyoruz ve tedavi oranı oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.