Tezgahta halıya ilk düğüm, tarlada son dokunuş kadınlardan

Tezgahta halıya ilk düğüm, tarlada son dokunuş kadınlardan

Her yıl Antalya’da buğday hasadı sonrasında boş kalan yüzlerce dönüm tarla, bu yıl da rengarenk el dokuması halılarla kaplandı.

Kış boyunca depolarda bekleyen halılar, kadın çalışanlar tarafından günlerce güneşlendirilerek yeniden canlı renklere kavuşuyor. Bu işlem, halıların üzerindeki zararlıların temizlenmesini ve renklerinin canlanmasını sağlıyor.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, kışın buğday ekilen tarlalar, yaz aylarında halı tarlasına dönüşüyor. Türkiye’nin dört bir yanından getirilen yün halılar, geniş arazilere serilerek günlerce güneşte bekletiliyor. Bu yöntem, halıların daha geniş alanlarda ve daha uzun süre güneşlenmesine olanak tanıyor.

RENKLERİN CANLANMASI VE ZARARLILARDAN ARINDIRMA

Kışın depolarda bekleyen halılar, nem nedeniyle bakteri ve böcek larvalarının birikmesine maruz kalıyor. Yazın kavurucu güneş altında bu zararlılardan arındırılan halılar, asıl renklerine geri dönüyor. Güneşlendirme işlemi sabah erken saatlerde başlayıp gün batımına kadar sürüyor. Çalışanlar, halıları sık sık çevirerek her iki tarafının da eşit şekilde güneşlenmesini sağlıyor.

KADIN EMEĞİ HALININ HER AŞAMASINDA

Döşemealtı ilçesi Killik Mahallesi'nde bulunan halı tarlalarına bu yıl da yoğun ilgi vardı. 14'ü kadın olmak üzere 20 kişinin çalıştığı halı tarlasına bir ayda 3 bin halı getirildi. Halılar, renklerine ve desenlerine göre gruplanarak tarlalara serildi. İlçede gençlik yıllarından bu yana halı dokuyarak meslek sahibi olan kadınlar, halı tarlalarında da emek veriyor ve genç kuşağa bu mesleği öğretmeyi amaçlıyor.

KADINLARIN HALIYA KATKISI

Çocukluğundan beri halı tezgahı başında olduğunu belirten Hatice Kaçar, 2 yıldır halı tarlalarında çalıştığını ifade etti. Kaçar, "Sabah erkenden başlayıp akşama kadar halıları çevirip güneşlendiriyoruz. Yağmur yağınca halıları topluyoruz. Genellikle hep kadınlar çalışıyor" dedi.

Nilüfer Avşar ise dokuduğu halıların güneşlenmeye getirildiğini gördüğünde mutlu olduğunu belirtti. Avşar, "Kadınlar dokuduğu için bu işi daha iyi anlıyor. Erkekler başka işte, biz burada çalışıyoruz. Hep halının içinde büyüdük. Günde 50-60 halıya dokunuyorum" dedi.

HALI TARLASININ YOĞUNLUĞU

Halı tarlasından sorumlu Ayşe Akbaba, 80 dönümlük alanın tamamen halılarla dolduğunu ve sezonun açılmasıyla halıların gelmeye başladığını belirtti. Akbaba, "İlgiden memnunuz. 120 dönüme kadar alanın dolacağını tahmin ediyoruz. Halılarımız 6 bini bulur. Şu an 3-4 bin civarında. Halıları pastel rengini alması için güneşlendiriyoruz. Genellikle kadınlar çalışıyor ve onların emeği çok büyük. Gençlere de bu sevgiyi aşılamaya çalışıyoruz" dedi.

Halı tarlalarında eylül ayına kadar güneşlendirme işlemi devam ediyor. Yağmurlu günlerin başlamasıyla birlikte halı tarlaları yeniden buğday ve diğer ürünlerin ekimi için üreticilere dönüyor.