Türkiye'de bir ilk! Kız kılıç kalkan ekibi

Türkiye'de bir ilk! Kız kılıç kalkan ekibi

700 yıllık Osmanlı kültürüne ait olan Kılıç Kalkan oyunu, Bursa'da ilk kez kızlardan oluşan bir ekip tarafından sergilendi.

Akıncılar Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü üyesi, yaşları 12 ile 20 arasında değişen kızlardan oluşan bu ekip, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Ekip, Osmanlı Devleti'nin kurucuları Şeyh Edebali ve Osman Gazi'yi anma ile şehrin fethinin 725. yılı etkinlikleri kapsamında Bursa'da gösteri yaptı. Kız Kılıç Kalkan Ekibi'nin performansı büyük beğeni topladı ve izleyicilerden yoğun alkış aldı.

"TÜRKİYE'DE İLK KILIÇ KALKAN EKİBİNİ KURDUK"

Bursa Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Akın Ahu, Türkiye'de bir ilki başarmanın mutluluğunu dile getirerek, "Bursa'nın simge sporlarından biri olan Kılıç Kalkan oyununda kızlardan oluşan bir ekip kurduk. Bursa'da çeşitli kılıç kalkan dernekleri ve örnekleri mevcut. Mehter takımlarında kadınları gördük, diğer spor dallarında da kadınları gördük ve dedik ki neden Bursa'nın kılıç kalkanında da bir kadın takımı olmasın? Çok şükür ki bu konuda önemli bir başarıya imza attık. Kızlarımızın yaşları genelde 12 ila 20 arasında değişiyor. Bu yaş grubundaki öğrenci kızlarımızla birlikte Bursa ve Türkiye'de ilk olan Kılıç Kalkan ekibini kurduk ve ilk olarak Bilecik fetih yürüyüşünde Şeyh Edebali anma etkinliğinde gösteri sunduk" dedi.

"700 YILLIK ERKEKLERİN OYNADIĞI BİR OYUN"

Grubun lideri Hüma Yılmaz, "Kılıç kalkan çok eğlenceli bir oyun. 700 yıldır erkekler tarafından oynanıyordu. İlk kez biz kadınlar olarak sergiledik. Bence çok güzel ve çok eğlenceli oldu. Bu grupta yer almak gerçekten harika" dedi.

"İLK BAŞTA ŞAŞIRIYORLAR, SONRA KABULLENİYORLAR"

Grubun diğer üyelerinden Zeynep Sena Öntürk ise, tüm kızların ayrıca okçu olduğunu belirterek, "Hocamız kılıç kalkan oyunu ile ilgili bir teklif sunduğunda hemen kabul ettik. Çok güzel ve eğlenceli oldu. Zaten her Türk asker doğar, bunu da eklemek istiyorum. Bizi ilk gördüklerinde çok şaşırıyorlar, ama sonra kabulleniyorlar ve hoşlarına gidiyor" dedi.

Kılıç kalkan gösterileri, Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi'nin Bursa'yı ilk kuşatmaları sırasında, Bizans askerlerinin moralini bozmak ve Osmanlı askerlerinin moralini yükseltmek amacıyla, Bursa Kalesi dışında ikişerli, dörderli ve daha kalabalık gruplar halinde karşılıklı olarak yapılırdı.