Türkiye'de ilk ve tek. Gören hayran kalıyor

Türkiye'de ilk ve tek. Gören hayran kalıyor

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılan Türkiye'nin ilk ve tek Zaman Müzesi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait nadide eserleri sergiliyor.

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Tarihi Sille Mahallesi'nde bulunan Zaman Müzesi, Roma döneminden Cumhuriyet dönemine kadar uzanan zaman kavramıyla ilgili birçok eseri ziyaretçilerine sunuyor. Selçuklu Belediyesi'nin tarihe vefa kapsamında turizmi geliştirme ve tarihi mirası koruma amacıyla 2012 yılında restorasyonunu tamamladığı Sille Şapeli'nde kurulan müzede, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zamanı gösteren araçlar sergileniyor.

aw239330-01.jpg

Sille'nin çok dinli ve çok kültürlü yapısını yansıtan müze, Baraj yolunun güney-batı kısmında bulunan mezarlığın üzerinde yer alıyor. Müze, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait özel tasarım saatler, muvakkitler tarafından düzenlenen ruznameler, cep ve masa takvimleri ile resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler gibi birçok ilgi çekici eseri barındırıyor. Ayrıca, altın ve gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu'na ait cetvelli takvimler, Roma dönemi arkeolojik güneş saati örnekleri ve Hacı Hasan Camisi kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu da dikkat çeken eserler arasında.

aw239330-03.jpg

170 yaşındaki bir saat ve 200 yaşındaki bir takvim gibi tarihi eserlerin bulunduğu Sille Zaman Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması" kapsamında "Süreklilik Ödülü"ne layık görüldü. Zaman Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.