Üsküdar'da Osmanlı yönetim sistemi sempozyumunda tarihçiler bir araya geldi

Üsküdar'da Osmanlı yönetim sistemi sempozyumunda tarihçiler bir araya geldi

Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 725. yılına adanmış bir sempozyum, Üsküdar'ın tarih dolu sokaklarında gerçekleşti.

"Kuruluşunun 725. Yılında Osmanlı Yönetim Sistemi" başlıklı etkinlik, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşti ve birbirinden değerli tarihçilerin katılımıyla renklendi. Uzmanlar, Osmanlı yönetim anlayışını öğrenciler ve akademisyenlerle paylaşırken, sempozyuma Osmanlı hanedan mensupları da katıldı. Prens Abbas Hilmi, Harun Osmanoğlu, ve Selahattin Osmanoğlu gibi isimler, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Beşir Atalay, Abdülkadir Özcan, Dr. Kemal Tekden, ve Prof. Dr. Feridun Emecen gibi önemli isimlerle bir araya geldi.

Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Osmanlı İmparatorluğu'nun büyüklüğünü ve önemini vurgulayarak, "Ecdadın kurduğu bu büyük imparatorluk, büyük bir medeniyet. Müslüman Türklerin, bütün tecrübelerinden sonra en olgun medeniyet sistemi olarak görüyorum. Son zamanlarda bu büyük medeniyet ile ilgili çok çalışmalar yapıldı ve bu çalışmaların sayısı arttı.

Osmanlı'yla mukayese edebileceğimiz örnek bile azdır. 600 yılı aşan böyle bir sistem çok istisnadır. Bunun diğer bir boyutu da aynı hanedanın bu kadar uzun süre bir imparatorluğu yürütmesidir. Bunun örneği yok, Osmanlı’nın en orijinal, en özgün yönlerinden birisi budur. Osmanlı medeniyetine baktığımızda bu kadar çoğulcu bir yönetimi hiçbir yerde göremiyoruz. Her kesim kendi dinini, dilini yaşayarak uzun yıllar ayakta kalmıştır" şeklinde konuştu.