Uzman isim uyardı! Uyku düzeni bozuklukları sindirim sistemini tetikler

Uzman isim uyardı! Uyku düzeni bozuklukları sindirim sistemini tetikler

Uyku düzeninin sindirim sistemi sağlığıyla yakın bir ilişkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, kalitesiz bir uykuyla sindirim sistemi hastalıklarının şiddetlenebileceğini, aynı zamanda sindirim sorunlarının da uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Özellikle reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının uyku düzenini bozabileceğini ifade etti. Uykusuzluk sorunu olan kişilerde hassas bağırsak sendromunun daha sık görüldüğünü söyledi.

Günlük yaşam kalitesini etkileyen bir sorun olan uyku düzensizliğinin, birçok sağlık riskiyle ilişkilendirildiğini dile getiren Canbaloğlu, son yıllarda yapılan araştırmalarda uyku düzensizliği ile sindirim sistemi hastalıkları arasında güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, uyku problemlerinin altında yatan nedenlerin düzeltilmesinin, sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyileşme sağlayabileceğini belirtti.

Özellikle reflü gibi sindirim sistemi sorunlarıyla uyku arasında kısa bir döngünün bulunduğunu belirten Canbaloğlu, uyku esnasında yaşanan sindirim sistemi hareketlerindeki değişikliklerin reflü gelişimini kolaylaştırabileceğini söyledi. Ayrıca, stresin ve uyku eksikliğinin sindirim sistemi sorunlarını artırabileceğini, dolayısıyla uyku düzeninin sağlanmasının önemini vurguladı.

Beslenme alışkanlıklarının sindirim sistemi sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu belirten Canbaloğlu, sağlıklı bir sindirim sistemi için dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bol su içmek, posalı gıdaları tercih etmek ve taze sebze-meyve tüketmek sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini ifade etti. Ayrıca, sağlıksız beslenmenin uyku problemlerine neden olabileceğini ve uyku düzensizliklerinin de beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.