Uzmanı uyardı! Brucella hastalığına dikkat

Uzmanı uyardı! Brucella hastalığına dikkat

Uzman Dr. Dilan Baygeldi, brucella hastalığının Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olduğunu belirterek, peynir ve süt ürünlerinde 'brusella' tehlikesine dikkat çekti.

Brucella hastalığının süt, süt ürünleri ve hayvanlardan bulaştığını açıklayan Dr. Baygeldi, özellikle yaz aylarında taze peynir tüketimi konusunda uyarıda bulundu. Hastalığın, mikrobu taşıyan hayvanların etinden ve sütünden bulaştığını belirten Dr. Baygeldi, sütün yeterince kaynatılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Baygeldi, "Brusella, hayvanlardan insanlara geçen zoonotik bir enfeksiyondur. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri, bu hastalığın yaygın olarak görüldüğü alanlardır. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, brusella ile enfekte olmuş hayvanların gebelik sürecinde yavru kayıpları yaşadığını ve doğum zarlarını geç attığını fark ederlerse durumu il veya ilçe müdürlüklerine bildirmeli" dedi.

Brusella'nın bulaş yollarına değinen Dr. Baygeldi, "Brusella, genellikle hayvandan insana bulaşır. Bu, enfekte hayvanın sütünden kaynatılmadan yapılan peynir, tereyağı ve krema gibi ürünlerin tüketilmesiyle veya enfekte hayvan etinin yeterince pişirilmeden yenilmesiyle gerçekleşir. Ayrıca, enfekte hayvanın doğumu sırasında mikropların hava yoluyla insanlara bulaşması da mümkündür. Belirtileri arasında yaygın vücut ağrısı, gece terlemeleri, bulantı, kusma ve büyük eklemlerde ağrı bulunur. Tanı, kan tahlilleri ile konur ve tedaviye klinik belirtilere göre başlanır" dedi.

Brusella'nın yaz aylarında özellikle kaynatılmadan yapılan taze peynir, krema ve tereyağı ile bulaştığını belirten Dr. Baygeldi, "Bu ürünlerin yapılmasında sütün yeterince kaynatılması veya pastörize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, hayvancılıkla uğraşan kişilerin doğum sırasında gözlük, maske, önlük ve çizme gibi koruyucu ekipman kullanmaları önemli" şeklinde konuştu.