Van'da 19 kişinin canına mal olan tehlike NASA tarafından görüntülendi

Van'da 19 kişinin canına mal olan tehlike NASA tarafından görüntülendi

Van'da göl, göletler, dereler ve sulama kanallarında 19 kişi boğularak hayatını kaybetti. Uzmanlar Van Gölü'ndeki akıntı sistemlerinin önemine dikkat çekerken ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından güçlü akıntılar fotoğraflandı.

Bu yıl Van'da sıcak havalar nedeniyle göl, göletler, dereler ve sulama kanallarında 19 kişinin boğulduğu bildirildi. Van Gölü'ndeki akıntı sistemlerinin önemine vurgu yapan uzmanlar, özellikle gölde serinlemek isteyenlerin bu akıntılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

336448.webp

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Mustafa Akkuş, gölde bulunan 5 ana akıntı sisteminden bahsederek, özellikle Erciş Körfezi ve Tatvan Körfezi'nde oluşan akıntıların güçlü olduğunu açıkladı.

nasa-van2.webp

Van Gölü, 3.712 kilometrekarelik yüzey alanı ve 461 metre maksimum derinliği ile geniş bir ekosistem olarak dikkat çekiyor. Göldeki akıntılar, özellikle rüzgarlı dönemlerde güçlenerek tehlike oluşturabiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Mustafa Akkuş, göl çevresinde güvenli plaj sayısının artırılması ve her plajda cankurtaran bulunması gerektiğini belirtti.

nasa-van1.webp

Ayrıca, NASA'nın düzenlediği 'Dünya Turnuvası' adlı fotoğraf yarışmasında Astronot Kate Rubins tarafından çekilen Van Gölü fotoğrafı, göldeki güçlü akıntıları net bir şekilde gözler önüne seriyor.

336448.webp

Fotoğrafta, özellikle Erciş tarafındaki ve gölün farklı bölgelerindeki akıntıların izleri açıkça görülüyor.

van.webp