Vezirköprü’nün zenginlikleri sergilendi

Vezirköprü’nün zenginlikleri sergilendi

Vezirköprü Mehmet Paşa İlkokulu, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını sergileyerek Vezirköprü Gecesi'nde unutulmaz bir etkinliğe imza attı.

Samsun'da gerçekleşen bu özel programda öğretmenler ve öğrenciler, Vezirköprü'nün zengin geçmişinden günümüze uzanan bir yolculuğa çıkardılar. Öğretmen Bünyamin Kıvrak, katılımcıları 20 bin yıl öncesine götürerek Vezirköprü'nün tarihine ışık tuttu.

“VEZİRKÖPRÜ'NÜN KÖKLÜ TARİHİ”

Kıvrak, Vezirköprü'nün tarihini 2005 yılından beri devam eden Oymaağaç Höyük kazıları ve çevresinde yapılan araştırmalarla açıkladı. Bu çalışmalar sonucunda, Vezirköprü'de insan yaşamının 20 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. İlçenin tarihine dair bilgiler paylaşan Kıvrak, Vezirköprü'nün Nerik, Andrapa, Neapolis, Gedegra Köprü Kasabası gibi dönemlerden günümüze uzanan zengin bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Mehmet Paşa İlkokulu öğrencileri ise Osmanlı döneminin önemli bir dönemi olan Köprülüler Dönemi'ni canlandırdılar. Köprülü Mehmet Paşa, Köprülü Mustafa Paşa ve Köprülü Fazıl Ahmet Paşa dönemlerini sahneye taşıyan öğrenciler, Vezirköprü'ye özgü türküler, maniler, tiyatro ve folklor gösterileriyle izleyicileri büyüledi.

Gecede, Vezirköprülü Halk Ozanı Rasim Genç ve yerel şair Lütfi Dinçer'in şiirleri, Vezirköprü'de yaşayan sanatçı Mümin Üstün'ün Semaver Türküsü de dinleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Adatepe Ortaokulu ve Tahtaköprü Ortaokulu öğrencilerinin gösterileri de geceye renk kattı.

Programın kapanış konuşmasında Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, Vezirköprü'nün zengin kültürel mirasını ve ev sahipliği yaptığı her dönemi kutladı ve programın düzenlenmesine katkı sağlayan herkesi tebrik etti.