Emeklilik başvurusu beklemede olan EYT'liler için son tarih ortaya çıktı!

Emeklilik başvurusu beklemede olan EYT'liler için son tarih ortaya çıktı!

EYT düzenlemesi kapsamında başvuru yapan vatandaşların bekleyişi mart'ın ilk haftasından bu yana devam etmekte. Aradan geçen iki aylık süreye karşın başvuruların büyük bölümünün henüz bekleme aşamasında olması emekli adaylarının tepkisine neden oldu.

Gonca Bilgiç / Günboyu 

Yetkililer tarafından gerekli koşulları sağlayan 2 milyon 250 bin aday olduğu açıklansa da, aradan geçen iki aya yakın sürede EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik başvurusu yapan vatandaşların sayısı 1 milyon 600 bin olarak açıklandı. 

Başvuru yapmayanların büyük bir bölümünün Temmuz ayında yapılacak zamlar nedeniyle daha yüksek kıdem tazminatı alabilmek adına beklemeyi tercih ettiği tahmin ediliyor olmasına karşın, yapılan mevcut işlemlerin de önemli bir kısmını mükerrer başvurular oluşturmakta. 

2 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda oylanan ve 28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''nda kabul edilen düzenleme, hızlı bir şekilde Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlamış ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hak sahiplerinin emeklilik başvurularını e-Devlet ve SGK müdürlükleri aracılığıyla toplamaya başlamıştı. 

Yaşanan süreci takiben, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile ilk maaş ödemelerinin Nisan ayında yapılacağı resmen duyurulmasına karşın, söz konusu takvimde son 10 güne girilirken yaklaşık 1 milyon vatandaşın emeklilik işlemleri henüz bekleme aşamasında. 

"BİR AY İÇİNDE 180 KERE BAŞVURU YAPAN EYT''LİLER VAR"

Normal şartlarda aylık 100 bine yakın emeklilik başvurusu işleme alan SGK, EYT konusunda yaşanan yoğunluğu karşılamak için görevli memurları 7 gün 24 saat kesintisiz şekilde çalışabilecekleri yeni bir vardiya düzeneceğine yerleştirdi. Söz konusu ekiplerin yoğun tempoda çalışması ile inceleme sayısı yukarı çıkmasına karşın, yapılan mükerrer başvurular onay sürecini yavaşlatmaya devam ediyor. 

Sabah Gazetesi''nde Hazal Ateş''in yaptığı habere göre; emeklilik işlemlerinin tamamlanmamasının en büyük sebepleri başvuru yapan adayların GSS prim borçlarının bulunması ve mükerrer başvurular. 

Öyle ki, yalnızca Mart ayı içerisinde tek bir vatandaş tarafından 180''in üzerinde EYT başvurusu yapıldı. Buna benzer örneklerin çokluğunun yanı sıra, gerekli şartları sağlamadığını bilmesine karşın ''ya tutarsa'' düşüncesi ile emeklilik başvurusu yapan yüz binlerce vatandaşın da bulunduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle açıklanan 1.6 milyon sayısı, tahminlere göre 1.2 milyon ''gerçek başvuru'' olarak hesaplanırken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde başvuruların incelenmesine bayram günlerinde de devam edilecek.

Bayram öncesinde tüm başvuruları neticelendirme hedefine ulaşamayan SGK için yeni hedef, Mart ayında gönderilen tüm formların, Nisan bitmeden olumlu ya da olumsuz olarak karara bağlanması. Bu nedenle, ilk emekli maaşını almak için gün sayan yüz binlerce EYT''linin kaderini belirleyecek tarihler, gelecek 10 gün içerisinde yaşanacak. Özellikle Nisan ayının son hastasında çok sayıda vatandaşa ''emekli tahsis numarası'' verilmesi beklenirken, geçmişe dönük hesaplamalarla birlikte ilk maaşlar da gelecek aydan itibaren toplu bir şekilde hesaplara aktarılacak. 

EN FAZLA BAŞVURU BU YÜZDEN REDDEDİLİYOR!

Mükerrer işlemlerin ve gerekli koşulları sağlamayan vatandaşların oluşturduğu yoğunluğun dışında, en fazla red işlemi Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları noktasında yaşanmakta. 

Yapılan tüm uyarılara karşın, çok sayıda EYT''li mevcut gss prim borcunu kapatmamasına karşın emeklilik başvurusu yaptı. Bakanlık yetkilileri, herhangi bir borçlanma aşamasında bulunan vatandaşların emeklilik işlemlerini reddederken, erken tarihte başvuru yapılmasına karşın GSS prim borçları nedeniyle geri çevrilen EYT''liler için söz konusu süreç, yapılan ödemenin ardından sıfırdan başlamakta ve bağlanacak emekli maaşı daha da ileri bir tarihe ertelenmekte. 











 

İlgili Haberler