Leontieff Paradoksu
ABD"nin ithal ikame sanayilerinin sermaye yoğun, ihracatının ise emek yoğun olduğunu gösteren, iktisatçı Wassily Leontieff’ in tezidir.
W. Leontieff 1954"te yazdığı makalede faktör donanımı teorisini test etmek için 1947 yılı ABD dış ticaret verilerini kullanmış, ABD’nin dış ticaretinde sermaye yoğun mallar ithal edip, emek yoğun mallar ihraç ettiği sonuca ulaşmıştı.
İsveçli Eli Hecksher ile Bertil Ohlin (1899-1979) farklı ülkelerin göreli faktör donanmalarıyla uluslararası ticaretin yapısını açıklayan Hecksher-Ohlin teorisini geliştirdiler.
Bu teoriye göre emek faktörü bol olan ülke emek yoğun ürün ihraç edecek, sermayesi kıt olduğundan sermaye yoğun mal ithal edecekti; sermayesi bol olan ülkeler için ise durum tam tersiydi.
ABD dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip en ileri sanayiye ve en büyük şirketlere kısaca en zengin sermaye donanımına sahip ülkesi olduğundan, yani sermaye bol bir ülke olduğundan dolayı, sermaye yoğun mallar ihraç edip, emek yoğun mallar ithal etmesi gerekiyordu.
Leontieff’in durumun tersine olduğunu göstermesi paradoks olarak ortaya çıktı.