Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Doğan Satmış

Doğan Satmış

Yazar

Starbucks ve Burger King baskını ve modernite

Sözde İsrail'i protesto bahanesiyle Diyarbakır'da bir grup Starbucks ve Burger King'i işgal etti malumunuz ve iddialar doğruysa güvenlik görevlileri de eylemcileri seyretmişler.

Bu eylemin amacının gerçekten İsrail'i protesto olduğu konusu şüpheli; şöyle ki:

Eğer amaç gerçekten İsrail'in, Gazze katliamlarını protesto ise, böyle korsan bir eyleme gerek yok ki, önceden organize bir eylem planı hazırlanır ve emin olun Diyarbakır'da böyle bir eyleme hazır belki binlerce kişi çıkar.

Burada İsrail'i kınamak bahanesiyle, Diyarbakır'ın modernitesine bir saldırı söz konusu.

Yakın zamanda Diyarbakır'a gideniniz var mı?

Bu kadim şehir, son 20 yılda, çok önemli atılımlar yaptı, Türkiye'nin doğusunun genel bağnaz yapısından bağımsız geliştiği ve moderniteyi bir şekilde sürdürüp geliştirdiği için de bundan rahatsız olanların hedefi hâline geldi.

Benzer bir eylemin, yine Diyarbakır'da yine benzer bir kafeye aylar önce yapıldığını da unutmayın.

Eylemciler, İsrail'i bahane ederek bölgenin modern yapısını hedef alıyorlar, modern alışveriş merkezlerini ve bu merkezlerde, daha çok gençlerin kümelendiği kafe ve fast food restoranları seçiyorlar; attıkları sloganlar da bunun açık ifadesi.

Diyarbakır'da muhtemel her türlü gösteriye TOMA’yla müdahale etmeye her an hazır olan güvenlik görevlilerinin, bu kayıtsızlığı da, sizce bir şeyler anlatmıyor mu?

Diyarbakır, Türkiye'nin doğusunda, hem iktidarın, hem de muhafazakâr çevrelerin bir türlü tam kontrol altına alamadığı bir kültür şehri, binlerce yıllık geçmişi, kültürel birikimi, ticari canlılığı ve son zamanlarda gelişen turizm, fanatiklerin öfkesini çekiyor. Ve kent halkı, tıpkı İzmirliler gibi her zaman iktidar karşıtlığına oy veriyor.

Eğer Diyarbakır'ın efsane Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, onlarca Kaleşnikof ve yüzlerce mermi kullanılan ve arkasındaki gizli güç hâlâ ortaya çıkarılmayan çok organize bir silahlı saldırıya uğramasa ve sağ olsaydı, size işin gerçeğini en iyi o anlatırdı, onun susturulması da zaten bu yüzdendi.

Bu tür eylemler İsrail bahanesi görünümlü, modernite karşıtı eylemlerdir, Diyarbakır'ın seçilmesi de tesadüfi değildir.

Yazarın Diğer Yazıları