Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Demet Güven Akyıldız

Demet Güven Akyıldız

Anıların izinde

Mona Achache’nin “Zamanın Dışında (Little Girl Blue)” filmi, sinemada nadiren karşılaştığımız türden bir eser. İzlerken kendinizi geçmişin ve bugünün iç içe geçtiği bir zaman kapsülünde hissediyorsunuz.

Film, bir kızın annesine duyduğu derin sevgiyi ve özlemi, annesinin gözünden anlatıyor. Carole Achache’nin yaşamına son vermesinden sonra kızı Mona, annesinin bıraktığı izleri takip ederek onun hikayesini anlatmaya karar verir. Annesinin fotoğraflarını, ses kayıtlarını ve mektuplarını keşfeder ve kendini onun yerine koyar. Yönetmen, bu karakterin hikayesini öylesine derinlemesine ve samimi bir şekilde işliyor ki, izleyici kendisini bu karakterle özdeşleştirmekten alıkoyamıyor. Marion Cotillard’ın canlandırdığı karakter, izleyicilere annesinin dünyasını, onun gözünden sunuyor.

Achache, her sahneyi bir tablo titizliğiyle işliyor; renklerin, ışığın ve mekanların uyumu, filmin atmosferini kusursuz bir şekilde tamamlıyor. “Zamanın Dışında”, aile, belgesel, sanat ve biyografi gibi birçok temayı içerisinde barındırıyor. Mona Achache’nin bu filmi kaybın ve yasın nasıl sanata dönüştürülebileceğinin de bir örneği. Film, Cannes Film Festivali’nde gösterildiğinde, izleyicilerden ve eleştirmenlerden büyük beğeni topladı.

48 yaşındaki Fransız oyuncu Marion Cotillard gerçekten muhteşem bir oyunculuk sergilemiş. Çok derinden etkilendiğim bir yapım oldu. Her sahnesi, her diyalogu ve her müziğiyle bu film, izleyicinin zihninde ve kalbinde kalıcı bir yer ediniyor.

Yazarın Diğer Yazıları