Tehlike çanları çalıyor! Maymun çiçeği virüsü iki ülkede daha görüldü

Tehlike çanları çalıyor! Maymun çiçeği virüsü iki ülkede daha görüldü

Dünya Sağlık Örgütü'nün en yüksek alarm seviyesi olan uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı, iki yeni ülkede daha tespit edildi.

Kongo ve çevresindeki ülkelerde yaygın olan maymun çiçeği virüsü, Afrika kıtasının dışına çıkarak İsveç'te de tespit edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Uluslararası düzeyde endişe verici bir halk sağlığı acil durumu" olarak sınıflandırılmıştı. Şimdi, Afrika dışındaki maymun çiçeği virüsü vakalarına iki ülke daha eklendi.

GÜNEY AMERİKA'DA ŞÜPHELİ VAKA

Güney Amerika'da, Arjantin'de bir kargo gemisi, şüpheli bir maymun çiçeği vakası nedeniyle karantinaya alındı. Rosario kenti yakınlarındaki Parana Nehri'nde demirleyen gemi, Brezilya'nın Santos kentinden San Lorenzo Limanı'na doğru seyahat ediyordu. Arjantinli yetkililer, gemideki Hint uyruklu bir mürettebatın göğüs ve yüz bölgelerinde cilt lezyonları görüldüğünü bildirdi.

Şüpheli vaka, diğer mürettebattan ayrılarak karantinaya alındı ve gemiye sadece sağlık personelinin girişine izin verildi. Diğer mürettebata da testler yapıldı. Arjantin Sağlık Bakanlığı, gelişmeler üzerine Halk Sağlığı Acil Durum Protokolünü devreye soktu.

TAYLAND'DA MPOX VAKASI

Tayland'da, yerel medyanın haberine göre, MPOX vakası kaydedildi. Thai Enquirer'ın bildirdiğine göre, hasta, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden seyahat eden yabancı uyruklu bir kişi. Sağlık yetkilileri, vakaya ilişkin ayrıntıları henüz paylaşmadı.