Balkondan Sofraya
Hepimiz bir şeyler üretmeyi, yetiştirmeyi seviyoruz. Toprağa olan merakımız hiç bitmiyor. Köyü olan şanslı kesim köyüne gidiyor, lezzetli ve doğal sebzesini meyvesini yiyor afiyetle. Biz şehirde kalanlar ne yapacağız? Seralarda üretilmiş, kimyasal tarım ilaçlarıyla yıkanmış ürünleri tüketmeye devam mı edeceğiz?
O kadar da çaresiz değiliz.
Günün stresinden uzaklaşmaya ihtiyacımız olduğunda elimizi toprağa değdirmek, bitkilerle ilgilenmek insanı çok rahatlatıyor. Hele hele kendi yetiştirdiğiniz ürünü sabah kahvaltı sofrasına taşımanın keyfi paha biçilemez. Evinin bir köşesinde, cam kenarında, balkonda, ufak saksılarla basit bilgiyle bile bu keyfi yaşamak mümkün.
Geçenlerde Eminönü’ne gitme fırsatım oldu. Tarihî Mısır Çarşısı’nın hemen yanında envai çeşit sebze fidesi gördüm. Bu konulara merakımdan kendimi oraya attım. Biber, domates, maydanoz… Çeşit çeşit sebzeler. Sadece Eminönü değil tabii. Hemen hemen her mahallede fide satan bir yer mutlaka oluyor.
Şimdi size sebzeleri nasıl temin ettim, nasıl hazırladım onu anlatayım. Doğal ve organik hâliyle. Siz de gönül rahatlığıyla ürünleri tüketebilin.
Hemen hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz uzun balkon saksıları bu iş için ideal. Hem yer kaplamıyor hem de fazla sebze ekmeye imkân sağlıyor. Marketlerde bile rahatça bulabileceğiniz zengin mineralli torf toprağı alarak saksılara doldurun. Ben o şekilde hazırladım.
Madem kendi bahçemizi kuruyoruz, o zaman bu fırsatı avantajımıza çevirelim. Uzun zamandır sosyal medyadan takip ettiğim Beykoz Doğal Fide’ye gittim. Beykoz’un Mahmut Şevket Paşa köyünde kocaman seraları, çeşit çeşit sebze fidesi var. Yerli atalık tohumdan üretiyor hepsini. Zaten onu sosyal medyada ünlü yapan özellik de bu. Çeşit çeşit nane, kekik, maydanoz, domates, biber… Seraları gezmeye, koklamaya doyamıyor insan. Zararlılardan korunmak için seranın bazı bölgelerine fesleğen ekmiş. Zirai ilaç kullanmıyor.
Birkaç çeşit fide aldım. Domates çok yer kapladığı için tercihimi, biber, maydanoz, roka, tere gibi çok yayılmacı olmayan ve sık tükettiğim sebzelerden yana kullandım. O kadar çok çeşit var ki. Bitki zararlılarından korunmak için gülleci bulamacı, besin olarak sıvı gübre aldım. Gübre ve gülleci bulamacı doğal maddelerden hazırlanıyor. Şişelere koyup verdiler. Uzun saksılara özenle ektim. Şimdi hasat zamanını beklemek kaldı. Kendi adıma “Tarladan Sofraya” akımına “Balkondan Sofraya” diye değiştirerek hızlıca giriş yaptım. Sizi de beklerim.