Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
M.Yavuzalp Yamaner

M.Yavuzalp Yamaner

Çağımızın hastalığı ‘stres’

Yaşam koşullarında meydana gelen değişiklikler, kişilerin uygun bir şekilde yanıt vermesini gerektiren mücadelelere neden olmakta, sağlık ile hastalık arasındaki dengenin etkilendiğini İstanbul gibi metropollerde yaşayanlar gayet iyi biliyor. Kalabalık, trafik derken işe yorgun argın varıyoruz.

Bu yaşam koşulları beraberinde stresi getiriyor. Günümüzde stres ve stres kaynaklı hastalıklar konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Uzun süren stres anlarında her bireyin genetik olarak etkilenebilecek kalp, mide gibi organları var. Uzmanlara göre, büyükşehirlerde yaşayanlar, sigara ve alkol kullanımı stresi arttıran faktörlerin ilk sıralarında.

Stres, hastalıkların ortaya çıkmasına ve gelişmesine neden oluyor. Kaygı, terleme, uykusuzluk gibi etkiler ortaya çıkıyor. .

Kalbi etkileyen en önemli stres kaynakları: Öfke, korku, üzüntü… Kalp atışındaki ani yükseliş ilk tepki olarak strese bağlı hastalıkları ortaya çıkarıyor. Hipertansiyon, damar sertliği. Ani ölüm…

Baş ağrılarının %80’inin psikolojik stres kaynaklı olduğu belirtiliyor. Migren, küme baş ağrıları, gerilim baş ağrıları bunların başında.

Hücrelerin normal özellikleri dışında değişim göstererek kontrolünü yitirmesi ve çoğalması; etrafındaki dokulara zarar verirken kan yoluyla vücudun pek çok bölgesine yayılıp, çoğalması kanser olarak tanımlanıyor.

Stresin kanserin daha hızlı gelişimine zemin hazırladığı, stresin zayıf bağışıklık sistemi içerisinde kanserli hücrelerin normal zamanında fark edilmemesi ve çoğalmasına neden oluyor.

Stresten korunmanın yolları ya da aza indirmenin yolları elbette var. Nefes alışverişinin düzenlenmesi, Egzersiz yapma, mutlu olduğunuz yerde vakit geçirmek stresten kurtulmanın yollarından. Balık, muz, keten tohumunun da stresi azaltan etkisi var.

Düzenli egzersiz: Egzersiz yapmak endokrin salgıladığından vücut için çok önemli. Stresle baş etme yeteneğimizi geliştirir.

Yeterli uyku: 8 saatlik uyku mutlaka gerekli. Karanlık bir ortamda yapılacak uyku gün boyu stresten uzaklaştırmaya yetecektir.

Dengeli beslenme: Dengeli ve düzenli beslenme stresin olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı oluyor.

Hobiler: Normal işinizin dışında, başka bir işle uğraşmak, insanı yeteri kadar dinlendiriyor.

Yazarın Diğer Yazıları