Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Burçak Boğaçhan Yüzgül

Burçak Boğaçhan Yüzgül

Kadayıflı sarmalar

Yaşamakta olduğumuz bu coğrafya; tam bir lezzet coğrafyası…

81 ilin hemen her ilçesine özgü bir lezzet bulmanız mümkün neredeyse…

Hamur tatlıları açısından da; hayli zengin bir coğrafyadayız; şanslıyız…

Size bu makalemde ‘kadayıf’ diyeceğim…

Ama kadayıfın tatlısına şöyle bir değinmek yeterli; zaten çok lezzetli ve hoş bir tatlı…

Ama kadayıf; hemen her yemeğe; üstelik hem ayrı bir lezzet katan, hem de görsel ve dekoratif bir hava verme özelliği olan bir yiyecek…

Yine sizi düşündüm ve sevdiklerinize, tabii ki kendinize özel tabaklar hazırlamanıza yardımcı olmak istedim…

Patatesle başlayalım…

Patates tabii ki haşlanacak…

Şayet haşladığınız patates, küçük boyutlu ise; kabuğunu soyun ve soğuyunca; iyice çiğ kadayıfa bulayın ve çok kızgın yağda, en fazla 10 saniye çevire çevire kızartın..

Et ya da tavuk eti ile birlikte olabileceği gibi; ‘Sezar’ usulü salata tabaklarının yanında da servis etmeniz mümkün.

Patatesiniz eğer iri boyutlu ise; biraz daha fazla, hatta püre kıvamına gelene kadar haşlayın; kabuğunu soyun; ezin ve buzdolabında iyice soğutun. Sonra da, ezilmiş patatesten elinize yapışmasın diye; eldiven yardımı ile toplar alın; çiğ kadayıfa bulayıp yine en fazla 10 saniye kızgın yağda kızartıp servis edin…

Peki ya başka sebzeler…

Havuç, enginar, kabak, brokoli gibi sebzeleri de haşlayıp soğutun; halkalar halinde kesin ve yine çiğ kadayıfa bulayıp; bu kez en fazla 7 saniye kızgın yağda kızartın ve hemen her yemeğin yanında servis edin…

Haşlanmış ve suyu çektirilmiş biftek ya da bonfile ve yine haşlanmış tavuk etlerini de; şerit halinde kesin ve çiğ kadayıfa bulayıp, 5-8 saniye kızartın.

Kadayıflı etlerin yanına; fıstıklı mayonezli ya da fıstıklı tahinli soslar çok yakışır.

İmkânınız varsa, kadayıf; karidese de aynı şekilde çok yakışıyor…

Çorbalara da kadayıfı lezzet ve görsel olarak katmanız mümkün; özellikle de konsome, koyu ya da meyaneli çorbalara…

Daha doğrusu, şehriyeli ya da pirinçli olmayan tüm çorbalara; fırında yakmadan iyice kızarttığınız kadayıf eklenebilir…

Bir de kadayıf böreği yapalım…

Çiğ kadayıfı, oda sıcaklığında tereyağı ile iyice harmanlayıp, börek tepsisine yayın ve içine kıymalı harç hariç her türlü malzemeyi koyabilirsiniz; yerleştirin ve üst kısmını da yağlanmış çiğ kadayıfla kaplayın ve yağlı kâğıtla tepsiyi kapatıp; 160 derece fırının orta kısmında 25-30 dakika pişirin…

Yine ve yeniden hepinize afiyet olsun…

Yazarın Diğer Yazıları