Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baybars Ergün

Baybars Ergün

MÜNZEVİ

Türkiye'nin bilinmeyen canlıları

Ülkemiz 3 tarafı denizle çevrili ve 4 mevsimi yaşaması sebebiyle çok zengin bir coğrafyadır. Bu zenginlikle birlikte ülkemizdeki gerek bitki örtüsü gerek medeniyetlere ev sahipliği yapması, gerekse de barındırdığı hayvanlar da çok fazla çeşitliliği beraberinde getiriyor. İşte ülkemizdeki bilmediğimiz hatta belki de hiç görmediğimiz 16 farklı canlı türü.

1. Çizgili Sırtlan

Sırtlanın Türkiye'de ne işi var diye düşünebiliriz. Ancak çizgili sırtlan dostlar Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde yaşamlarını sürdürürler. Bir gün yolunuz doğu bölgemizin kırsal bölgelerine düşerse, kayalık alanlarda karşınıza çıkması mümkün olabilir. Çizgili sırtlanların bölgede araba çarpmaları sonucunda hayatlarını kaybetmeleri de biliniyor.

2. Oklu kirpi

Güney ve Marmara Bölgesi'nde bulunan oklu kirpiler aslında kirpi değil, bir çeşit kemirgendir. Tehdit altında hissettiklerinde ise oklarını fırlatmaktan kaçınmazlar. Bu yüzden o bölgelerde dikkatli olmak gerekir.

3. Sarıkız

Korkutucu örümcek türlerinden olan Sarıkız veya diğer adıyla Böğ örümceği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan etçil örümcek türlerindendir.

4. Akdeniz foku

Fok Türkiye'de olmaz gibi düşünülse de Akdeniz Bölgesi'nde foklarımız vardır. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu sevimli canlılar, koruma altına alındı ve nadir de olsa Marmara Bölgesi'nde de görülüyor.

5. Karakulak

Belgesellerden aşina olduğumuz Karakulaklar, Türkiye'de de bulunuyor. 4-5 metre yüksekliğe sıçrama yeteneğine sahip bu canlılar vaşak ile kedi arası bir büyüklüğe sahip oldukça vahşi kedigillerdendir. Maalesef bu canlıların da nesli tükenme noktasındadır.

6. Uzun balina

27 metreye ulaşabildiği bilinen uzun balinalar, fazlasıyla korkutucu ve fantastik türden canlılardır. Oluklu balina olarak da adlandırılan bu deniz devleri, Türkiye'nin kıyılarına çok kez vurmuş canlılardır.

7. Boynuzlu engerek

Boynuzlu engerek denilen yılan türü, Trakya, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşamını sürdürür. Otluk ve çalılık alanlarda dikkatli olmakta yarar var.

8. Leopar

Leoparlar her ne kadar Afrika'ya özgü olduğu düşünülse de ülkemizde de varlığını sürdürür. Tarihi olarak bakıldığında araştırmalar sonucu Anadolu coğrafyasında uzun yıllardır yaşadıkları bilinmektedir. Nesli tükenme tehlikesinde olan bu kedigiller Ankara, İzmir ve Bolu bölgelerinde yaşıyor. Ayrıca Anadolu leoparının 2013 yılında bir avcı tarafından ne yazık ki öldürüldüğü biliniyor.

9. Flamingo

Türkülerimizde çokça yer alan ve allı turna denilen canlılar aslında Flamingolardır. Bu eşsiz güzellikteki canlıları göl kenarlarında görmek mümkün. Flamingoların en popüler yerleri ise özellikle Tuz Gölü ve civarları.

10. Çıyan

Evlerde çokça karşılaşılan çıyanlar fazlasıyla tehlikeli bir tür. Ülkemizin birçok yerinde görülen çıyanlar daha çok kırsal alanlarda karşımıza çıkar. Dikkatli olmakta fayda vardır.

11. Su samuru

Derelerde ve göllerde daha çok karşılaştığımız ve şirinlikleriyle bizi bizden alan su samurları ülkemizde de varlığını sürdürür. Trakya ve Akdeniz Bölgesi'nde ve özellikle Antalya ilimizde çokça görülen su samurları tatlılıklarıyla insanın gönlünü fethedebilir.

12. Çöl varanı

Ülkemizin dev kertenkelesi olarak bilinen çöl varanı canlısı çoğunlukla doğu bölgelerimizde karşılaşabileceğimiz türlerdir. Özellikle son zamanlarda Şanlıurfa bölgesinde çokça görülmeye başlandığı biliniyor.

13. Vaşak

Marmara Bölgesi haricinde ülkemizin hemen her bölgesinde yaşamını sürdüren vaşaklar görüntüsüyle insanları kendine çekmeyi başarır. Özellikle köylerde de çokça görülmeye başlandı. Vahşi kedilerden olan vaşaklarla karşılaşıldığında dikkatli olmakta yarar var.

14. Yalancı katil balina

Adına her ne kadar katil balina denilse de korkulacak balina türlerinden olmayan bu canlılar katil balinaya benzediği için bu şekilde adlandırılıyor. Yalancı katil balinalar Ege'nin kuzey bölgelerinde görülüyor.

15. Angora tavşanı

Angora tavşanı adı üstünde Ankara ilimize has bir tavşan türüdür. Angoralar kaliteli yün kalitesinden dolayı üretilip beslense de talep azlığından dolayı Türkiye'de neredeyse görülmeyecek kadar azalmış, yurt dışında rağbeti artmıştır. Yerli tavşanımızın ülkemizde talep görmeyip yurt dışında kıymetinin bilinmesi üzücü bir durum.

16. Arap tavşanı

Arap tavşanları ülkemizin birçok yerinde görülen ve tatlılıklarıyla insanı izlemekten geri bırakmayan bir kemirgen türü. Adeta minyatür bir kanguru gibi görünse de fare, tavşan ve diğer kemirgen türlerinin resmen karışımı gibi bir dış görünüşe sahip. Arap tavşanları sadece düşmanlardan kaçmak ve yaşamak için çabalayan tatlı canlılar. İnsanlara herhangi bir zararları yoktur, lütfen bizler de coğrafyamızın hiçbir canlısına zarar verip yaşam haklarını ellerinden almayalım.

Yazarın Diğer Yazıları