Turuncu balon
Sizlere bu yazımda neredeyse hemen her evden illaki geçmiş bir balıktan bahsetmek istiyorum. Sanıyorum ki turuncu balon dediğimde akıllara gelen balık hepimizin malumu olan başta turuncu rengiyle ve sonrasında kendine has tipiyle herkesçe sevilen ‘Japon Balıkları.’
Hemen her evden mutlaka geçmiş olan, kâh küçük fanuslarda, kâh büyük akvaryumlarda gördüğümüz Japon balıkları, çoğunlukla turuncu renklerle karşımıza çıkmakta. Yalnız zaman içerisinde Japon üretiminde yapılan çaprazlamalar ve farklı denemelerle Japon balıkları bugün bir sürü renk, şekil ve biçim varyetesinde karşımıza çıkmakta.
Japon balıklarının birçoğu soğuk suda yaşayabilir. Bu tatlı canlar göründüklerinin aksine duyan herkesin şaşıracağı bir balık türüdür, o da; Sazan.
Evet, Japon balıkları sazangillerden olup, tatlı su birikintilerinde ve derinliklerinde yaşamayı severler.
Peki Japon balıkları nasıl beslenir? Bu balıklar eğer akvaryumda tek cins olarak besleniyorsa ısıtıcı ve hava motoru gibi malzemelere gereksinim duymaz. Tabii bu hiç olmasın demek değildir. Bu malzemeler olmasa da Japonlar uygun şartlar sağlandığında hava motoru olmadan da yaşamlarını devam ettirebilirler.
Bu canlılar standart, oranda, rykuin ve ranchu gibi birçok farklı türlere ayrılır. Bu türler süslü Japon balığı türlerine girerler. Bu süslü türler sahip oldukları özellikleriyle daha hassas bir yapıda olmalarından dolayı daha dikkatli bir bakım ister. Bu özel türler için ısıtıcısından hava motoruna, geniş bir yaşam alanından oranı iyi ayarlanmış sulara kadar özel bir bakım gereklidir.
Japon balığı beslenecek akvaryumda ryukin, ranchu ve oranda gibi özel türler için balık başı en az 40 litre su gerekmektedir. Yelpaze kuyruk, comet, shubunkin tarzı türler için ise balık başına 80 litre su düşmelidir. Japon balıkları için pond tarzı olan yiyecekler tehlikeli olabilir. Bu nedenle balıklarımız için granül ve pul yemler tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra Japon balıkları için haşlanmış bezelye ve ıspanak yaprağı haftada 1 kez mutlaka verilmelidir.
Japon balıkları, uygun ortam, sağlıklı ve kaliteli yiyecekler ve ilgiyle birlikte 25 yıla kadar yaşayabilir. Minimum 1 veya 1 buçuk yaşlarında erişkinliğe ulaşan Japon balıklarının cinsiyetlerini net olarak tahmin edebilmek için kesin yöntem yumurta döktüğü dönemlerini takip etmek ve gözlemlemektir. Üreme dönemi geldiğinde erkek balıklar dişi balıkları çiftleşme mesajı vermek amacıyla kovalamaya başlarlar. Eşlerin ikisi de hazır olduğu zaman çiftleşme gerçekleşir.
Gerekli şartlar sağlandığında Japon balıkları akvaryumda, hatta büyük şeffaf plastik saklama kaplarında dahi üretilebilirler. Öte yandan üreme döneminde anlaşılabilecek cinsiyet tayininde solungaç renkleri de yardımcı olabilir. Erkeklerin solungaç kapaklarının kenarı beyaz olabilir. Dişiler bu dönemde yumurta dökerken erkekler de sperm sağımına geçecektir. Ancak üreme dönemi akvaryumda zahmetli ve uzun bir süreçtir. Bu dönemde akvaryum beyazlaşır ve çıkan yumurtalar anne baba tarafından yenilebilir. Bunu önlemek için de akvaryum dibine yumurtalara ulaşılması engellenecek şekilde misketler yerleştirilebilir. Bakımı ve görseli bir hayli keyifli olan bu balıkların mutlaka her evde iyi ve etik bir şekilde bakılmasını dilerim.